RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR
www.radyoarabeskturk.com
RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR
www.radyoarabeskturk.com
RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR

RADYO ARABESK TÜRK
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Radyo Arabesk TÜRK www.radyoarabeskturk.com

SİTENE HTML KODLAR EKLE




 

  İnternet AĞlari

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Blade
ADMİN
ADMİN
avatar


Uyari Seviyesi : uyari yok
<b>Mesaj Sayısı</b> Mesaj Sayısı : 3630
<b>Rep Puanı</b> Rep Puanı : 1007
<b>Aktiflik Puanı</b> Aktiflik Puanı : 111715
<b>Kayıt Tarihi</b> Kayıt Tarihi : 23/06/10
<b>Cinsiyet</b> Cinsiyet : Erkek

Kullanıcı Aktifligi
Basari :
 İnternet AĞlari Imgleft3/3 İnternet AĞlari Emptybarbleue  (3/3)
Seviye:
 İnternet AĞlari 241687221/1 İnternet AĞlari Emptybarbleue  (1/1)
Güçlülük:
 İnternet AĞlari Imgleft1/1 İnternet AĞlari Emptybarbleue  (1/1)

 İnternet AĞlari Empty
MesajKonu: İnternet AĞlari    İnternet AĞlari EmptySalı Ekim 05 2010, 20:20


internet AĞlari
GİRİŞ


Burada ele aldığım konular ayrıntılı olarak LINUX altında "NET-3-HOWTO" **Copyright **c) 1997 Terry Dawson) adlı belgede İnglizce olarak yazılmıştır. Benim yaptığım bu belgeyi Türkçe'ye çevirmek. Buradaki bilgilerde daha çok LINUX işletim sistemindeki ayrıntıları anlatır, ama iyi bir programcı **C dili ve UNIX biliyorsa) bu bilgileri kullanarak diğer UNIX işletim sistemleride benzeri tanımlamaları kolaylıkla yapabilir. Ben bu bölümde adı geçen bazı programları ve komutları başka UNIX ortamlarında derledim, denedim ve çalıştırabildim. Programları çalıştırırken biraz kod üzerinde değişiklik yapmak gerekebiliyor. Ama emek harcanmadan sonuç elde edilmez ki...

INTERNET İÇİN KENDİ AĞINIZI KURMAK

Önce bilgisayarınızda kullanacağınız araçlara ve "fire-wall" yazılımına ihtiyacınız var. Bu araçlar ya aldığınız bilgisayarın işletim sistemi ile gelmiştir, ya da siz bunları INTERNET üzerinden sağlamışsınızdır. Benim gördüğün kadarı ile Türkiye'deki en iyi ve en son bilgi sunsite.bilkent.edu.tr sunucusunda var. Ama isterseniz ODTÜ ve EGE Üniversitesi sunucularından da gereken yazılımı alabilirsiniz.

GEREKLİ AĞ ARAÇLARI

Bu araçlar, sisteminizin Ağ bilgilerini **parametrelerini) düzenlediğiniz yönlendirmeyi **routing) yaptığınız programlardır.

INTERNET ADRESLERİ

Bugün için INTERNET adresleri 4 byte uzunluğunda bir sayıdır **Bu sayının 6 byte uzunluğunda olması çalışmaları devam etmektedir). Bu sayıyı kolay hatırlamamız ve söyleyebilmemiz için "noktalı tamsayı kavramı" geliştirilmiştir. Bu sayıdaki her byte için kullanılan 0-255 değeri ayrı ayrı aralarına nokta konarak yazılınca belirttiğimiz noktalı tamsayı kavramı çıkar. Bu kavramda sayı sıfır değilse soldaki sıfırla yazılmaz ve okunmaz.

INTERNET kavramlarına göre ağdaki her bilgisayarın noktalı tamsayılarla gösterilen bir adresi vardır ve bu adres tekildir. Bu kavramı biraz genişletip her ağ donanımı için bir adres kullanmak gerekir diyebiliriz. Böylece bir bilgisayarda seri uçtan bağlantı olanağı varsa bu seri uç için bir adres, iki ethernet kartı varsa, her ethernet için ayrı bir adres gerekir. Biz bu adreslere IP adresi adını veriyoruz.

Bir yerel ağda bulunan bilgisayarların IP adreslerinin bir bölümü **2 ayda 3 byte'lık bir bölümü) ortaktır. Ortak olan adreslere yerel ağ adresi ya da "yöre" ** domain ) adresi diyoruz. Kalan bölümüne ise adresin bilgisayar bölümü diyoruz. O yerel ağdaki ortak adres bilgisinin ilki her zaman yerel ağın adresi olarak kabul edilir. Ağ maskesi ise o ağa gelecek mesajlardan yalnız o ağa ait olanları almak için kullanılan maskeye verilen addır. Bir ağ içindeki tüm bilgisayarlara mesaj göndermek için Yayım Adresi kullanılır ve bu adres ağ için tanımlanmış bilgisayar adreslerinin en büyüğüdür.

Örneğin :

Bilgisayar Adresi 192 .168 .110 .23

Ağ Maskesi 255 .255 .255 .0

Ağ **Yöre) Bölümü 192 .168 .110 .

Bilgisayar Bölümü .23



Yerel Ağ Adresi 192 .168 .110 .0

Yayım Adresi 192 .168 .110 .255



Bir yerel ağın INTERNET için bir anlam taşıyabilmesi ancak bir ağ adresi, bir yayım adresi ve en az iki bilgisayar adresi olması gerekir. INTERNET ortamında ardaşık en az dört adres bir ağ oluşturur. Bu sayı iki sayısının katları olarak artar **4, 8, 16, 32 v.b.)

Ağ maskesi ile mantıksal VE işlemine sokulan bir adres sonunda bulunduğu ağın adresini verir.

Ağ içindeki tüm bilgisayarlar kendi adresleri dışında bir de yayım adresine gelen mesajları dinlerler. Onun için yayım adresi ağ içindeki en büyük IP adresi olarak tanımlanır. Bazı yönlendirme mesajları ve uyarı mesajları yayım adresini kullanır. Böylece ağ içindeki tüm bilgisayarlar bu mesajı aynı anda alabilirler. Bazen yayım adresi olarak ağ adresi kullanılabilir. Aslında yayım adresinin ne olduğu pek önemli değildir. Ağ maskesi sınırları içinde kalmak ve ağ içindeki tüm bilgisayarlarda aynı tanımlanmak koşulu ile herhangi bir IP olabilir.

Eskiden kalan bir kullanım biçimine göre IP adresleri ağlara ve sınıflara ayrılmıştır. Bu sınıflar ve ağlar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir :

Ağ Sınıfı Ağ Maskesi Ağ Adresi

A 255.0.0.0 0.0.0.0 - 127.255.255.255

B 255.255.0.0 128.0.0.0 - 191.255.255.255

C 255.255.255.0 192.0.0.0 - 223.255.255.255

Multicast 240.0.0.0 224.0.0.0 - 239.255.255.255

Hangi tür adres kullanacağınız aslında sizin ne yapmak istediğinize göre değişir. Bazen yapacağınız işleme bağımlı olarak yukarıdaki adreslerin bir dolu karışımını kullanabilirsiniz.

Bir bilgisayarı mevcut bir yerel ağa bağlamak için gerekli olan adresler :

Bilgisayar IP Adresi Ağ için IP adresi Yayım IP adresi Ağ Maskesi Eşik - Router **Gateway) adresi Yörenin Ad Sunucu Adresi

Yeni bir ağ kuruyorsanız ve bu ağı INTERNET ortamına hiç bağlamayacaksanız :

Aslında ağınızı INTERNET ortamına hiç bağlamayacaksanız herhangi bir adresi seçebilirsiniz. Ama aşağıdaki tabloda bulunan adresleri kulanırsanız, bu adresler INTERNET ortamında tanımlı olmadığından, dah güvenli bir yerel ağ kurmuş olursunuz.

Bu tabloda yer alan adresler RFC1697 belgelerinde belirtilmiştir.

ÖZEL AĞLAR İÇİN AYRILMIŞ ADRESLER

Ağ Sınıfı Ağ Maskesi Ağ Adresi

A 255.0.0.0 10.0.0.0 - 10.255.255.255

B 255.255.0.0 172.16.0.0 - 172.31.255.255

C 255.255.255.0 192.168.0.0 - 192.168.255.255

Önce ağınızın büyüklüğünü belirlemek daha sonra bu ağ için hangi adres sınıflarını kullanacağınızı seçmek sizin ilk tasarım işiniz olacaktır.

AĞ BİLGİSİ VE KOMUTLARI NEREYE KONULMALI **TANIMLAMA)

Tüm UNIX ortamlarında kernel yüklendikten sonra ilk olarak 'init' programı çalışır. Bu program işlemleri nasıl yapacağını /etc/inittab kütüğündeki bilgilerden öğrenir.

Genelde inittab kütüğünde aşağıdaki gibi bir satır bulunur :

si::sysinit:/etc/init.d/boot

Bu satır işletim sisteminin belleğe yüklenmesi, ilk anda çalışacak programların belirlenmesi için kullanılır. Bu bir "shell" yazılımıdır. Bu kütük MS-DOS ortamındaki AUTOEXEC.BAT gibidir.

Aynı mantıkla yazılmış bakşa "shell" yazılımları da vardır. Bunlardan bazıları ağı tanımlamak için kullanılır.

Aşağıdaki tablo çeşitli Linux dağıtıcılarının kullandığı "shell" yazılımlarının yerlerini gösteren bir örnektir. Diğer UNIX sistemleri için de aynı bilgiler benzer yollarda bulunmaktadır.

Distrib. Interface Config/Routing Server Initialisation

Debian /etc/init.d/network /etc/init.d/netbase
/etc/init.d/netstd_init
/etc/init.d/netstd_nfs
/etc/init.d/netstd_misc

Slackware /etc/rc.d/rc.inet1 /etc/rc.d/rc.inet2

RedHat /etc/sysconfig/network-scripts/ifup- /etc/rc.d/init.d/network

Pek çok UNIX dağıtıcısı bu tür "shell" yazılımlarını ayarlamak için hazır programların dağıtımını yapmışlardır. Kullanıcı yalnız bu programları çalıştırarak "shell" yazılımlarının içine girmeden ağ ayarlamalarını yapabilir.

KENDİ AĞ ARAYÜZLERİNİZİ YARATMA

Pekçok UNIX ortamında ağ donanımlarına ilişkin çevre birimi tanımı /dev yolu altında yer alır **Linux hariç). Linux ortamında dinamik olarak ağ arayüzü çevre birimi yaratılır, ayrıca /dev altında tanım gerekmez.

Çoğunlukla çevre birimi tanımı işletim sistemindeki donanım arayüzü tarafından otomatik olarak yaratıldığından ve donanıma bağlanmış olduğundan ayrıca bir işlem yapmak gerekmez. Tabi ilk işlemde bu donanım arayüzü kernel **çekirdek) yazılıma eklenmiş olmalı ve arayüz çalışır durumda bulunmalıdır.

Bazı koşullarda **slip ya da ppp için geçerlidir) ağ çevre birimleri bir kullanıcı programı tarafından oluşturulur. Bir dizi çevre birimi numaralaması yapılır ancak bu çevre birimleri sistem başlarken otomatik olarak üretilemez. Bunun en büyük nedeni, sistem çalışırken, slip ve ppp çevre birimlerinin sayısının kullanıcı sayısına göre değişiklik göstermesidir.

BİR AĞ ARAYÜZÜNÜ HAZIRLAMA

Burada söylemek istediğimiz, donanıma ve diğer parametrelere göre ağ bilgilerini sisteme tanıtma işlemidir. Bu işlem için en çok kullanılan komut ifconfig **interface configure) komutudur.

Çoğu zaman aşağıdakine benzer bir komut kullanılır :

# ifconfig eth0 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0 up

Burada bir ethernet arayüzü 192.168.0.1 adresi ve 255.255.255.0 ağ maskesi ile sisteme tanıtılmıştır. Ve bu arayüz aktif olarak çalışmaya başlayacaktır. Bu örnekte ağ adresi ve yayım adresi kullanılmamıştır. ANcak programlar ve çekirdek kod IP adresinin tipinden belirtilmeyen adres yerine en uygun adresi tanımlar. Bu örnekte ağ adresi **C sınıfı adres olarak) 192.168.0.0 biçiminde, yayım adresi ise 192.168.0.255 biçiminde belirlenir.

ifconfig komutunun bir dolu parametresi vardır. Her UNIX ortamında başka parametreler, kullanılan donanıma ve arayüze göre değişik işlevler yapabilir. Bu nedenle her UNIX ortamında bu komutun dökümanı incelenmelidir. Biz burada en çok kullanılan parametreleri anlatmaya çalışacağız :
up
Bu seçenek bir arayüzü çalışır duruma getirir.
down
Bu seçenek bir ayaüzün çalışmasını durdurur.
-arp
Bu seçenek adres çözümleme protokolunun kullanılmasını ya da kullanılmamasını sağlar.
·-allmulti
Bu seçenek gelen paketlerin çevre birimi tarafından algılanıp algılanmamasını sağladığı için önemlidir. Aslında bir çevre birimi tanımlanan adres dışındaki paketleri algılamaz. Ancak tcpdump ve snooper tipi programlar için tüm paketlerin algılanması gerekir.
mtu N
Bu seçenek bu çevre birimi için Metrik Birim tanımlamaya yarar. **Metrik Birim IP paketlerinin boyu ile ilgili bir parametredir).
netmask addr
Bu seçenek ağ için maske tanımlamakta kullanılır.
irq addr
Bu parametre bazı ağ donanımları için geçerlidir ve donanımın IRQ adresini belirlemek için kullanılır.
-broadcast addr
Bu parametre yayım adresini tanımlamak için kullanılır.
-pointopoint addr
Uç uca bağlanmış bilgisayarlarda diğer uçtaki bilgisayarın adresini tanımlamak için kullanılır **slip ya da ppp bağlantılar için önemli olabilir).
hw
Bazı ağ donanımlarının donanım adreslerini tanımlamak için kullanılır.
Bir ifconfig komutunu hertür ağ arayüzü tanımlamak için kullanabilirsiniz. Bazı programlar **pppd, dip gibi) kendi ağ arayüzlerini otomatik olarak tanımlayabildiklerinden ayrıca ifconfig komutu kullanmak gerekmez.

AD ÇÖZÜCÜSÜNÜ TANIMLAMA

UNIX ortamında ad çözücü noktalı tamsayı tanıma göre hazırlanmış IP adresleri yerine kullanılan bilgisayar adlarını **bodrum.yore.com.tr gibi) bilgisayarların anladığı IP adreslerine çevirme işlemini yapan programlardır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.radyoarabeskturk.com/
 
İnternet AĞlari
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
»  Kablosuz İnternet Ağı Kurmak
» Internet Explorer 8 ayarlarını sıfırlamak
»  Tanımlı AVG Internet Security 9.0.837.2944 Multilanguage
»  kablonet internet ayarları, kablonette dns ayarları
» SİTENE CANLI TV KOY(internet üzerinden yayın yapar)

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR :: BİLGİSAYAR & YAZILIM DONANIM YAMALAR :: Ağ (Network)-
Buraya geçin: