RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR
www.radyoarabeskturk.com
RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR
www.radyoarabeskturk.com
RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR

RADYO ARABESK TÜRK
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Radyo Arabesk TÜRK www.radyoarabeskturk.com

SİTENE HTML KODLAR EKLE




 

  Anakart - Ürün Tanıtımları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Blade
ADMİN
ADMİN
avatar


Uyari Seviyesi : uyari yok
<b>Mesaj Sayısı</b> Mesaj Sayısı : 3630
<b>Rep Puanı</b> Rep Puanı : 1007
<b>Aktiflik Puanı</b> Aktiflik Puanı : 111715
<b>Kayıt Tarihi</b> Kayıt Tarihi : 23/06/10
<b>Cinsiyet</b> Cinsiyet : Erkek

Kullanıcı Aktifligi
Basari :
 Anakart - Ürün Tanıtımları Imgleft3/3 Anakart - Ürün Tanıtımları Emptybarbleue  (3/3)
Seviye:
 Anakart - Ürün Tanıtımları 241687221/1 Anakart - Ürün Tanıtımları Emptybarbleue  (1/1)
Güçlülük:
 Anakart - Ürün Tanıtımları Imgleft1/1 Anakart - Ürün Tanıtımları Emptybarbleue  (1/1)

 Anakart - Ürün Tanıtımları Empty
MesajKonu: Anakart - Ürün Tanıtımları    Anakart - Ürün Tanıtımları EmptySalı Ekim 05 2010, 21:04

Asus'un yeni cumhurbaşkanı: Maximus Formula

Donanım dünyasının Tayvan merkezli lider isimlerinden biri olan Asus, geçtiğimiz sene içerisinde ROG (Republic Of Gamers / Oyunucular Cumhuriyeti) adını verdiği özellikle sıkı oyuncular ile hız aşırtma meraklılarına yönelik olarak hazırladığı özel seri anakart ailesinin ilk üyesi olan Crosshair modelini duyurmuştu. Nvidia'nın nForce 590 SLI yonga setini kullanan ve AMD platformuna yönelik olarak hazırlanan Crosshair modelini Intel'in 965P yonga setini kullanan ve ülkemizde en çok satan ROG modeli olarakta bilinen Commando ve hemen ardındansa yine Nvidia'nın iddialı nForce 680i SLI yonga setini kullanan üstelik an itibariyle ülkemizde satılan en pahalı anakart modellerinden biri olan Striker Extreme modeli takip etmişti.

Kısa bir süre önce Intel'in kod adı Bearlake olan yeni nesil 3 serisi yonga seti ailesinin X38 öncesi en güçlü modeli olan P35 yonga setini esas alan Blitz Extreme ve Blitz Formula modelleri ile ROG serisini genişleten Asus, yine Intel'in çok uzun süredir merakla beklenen ve yonga seti alanında firmanın yeni amiral gemisi olacağı belirtilen X38/X48 yonga setini kullanan en yeni ve iddialı anakartı Maximus Formula da sonunda gün yüzüne çıktı. Maximus Formula modelinin detaylarına geçmeden önce hemen bir küçük noktayı ifade etmekte de fayda var. Zira anakart üreticilerinin "Eski Roma" ilgisi dikkatlerden kaçmıyor. Son olarak yine lider anakart üreticilerinden Foxconn en yeni ve güçlü anakartına Eski Roma'da savaş tanrısı olarak bilinen Mars adını verdikten sonra Asus'un yeni ROG modeli Maximus Formula da bu açıdan ismiyle de özellikle dikkat çekiyor.

Asus'un ROG serisie Maximus Formula modelinden önce dahil ettiği Blitz Extreme ve Blitz Formula modelleri bazı farklı ve özel detayları ile ilgi çekiyorlardı. Zira Intel'in P35 yonga seti ile yaşadığı 16x + 4X Crossfire konfigürasyonuna Crosslinx adı verilen özel bir teknoloji ile nispeten çözüm bulan ve 16x + 4x'e göre daha verimli olan 8x + 8x Crossfire yapılabilmesine olanak tanıyan anakartlar ayrıca Fusion Block adı verilen ve su soğutma kullanımına hazır özel bir pasif soğutma sistemine sahiplerdi. Asus'un son güzeli Maximus Formula ise bu özelliklere sahip değil ama zaten ihtiyaç duyacak gibi de görünmüyor. Zira anakart kullandığı X38/X48 yonga seti itibariyle zaten doğal olarak 16x + 16x olarak Crossfire desteği saplayabiliyor. Teorik olarak SLI desteği de sunabilen anakart Intel ile Nvidia arasındaki lisans sorunları nedeniyle SLI desteğine an itibariyle sahip değil gibi görünüyor ama bu konuda heran herşey değişebilir.

Asus, soğutma konusunda da Maximux Formula modeli üzerinde tüm maharetlerini konuşturmuş. Zira son derece büyük ve bir o kadar da etkili olduğu söylenen özel bir pasif soğutma bloğu anakartı neredeyse bir ucundan diğer ucuna kaplamış durumda. Isı iletim teknolojisini esas alan anakartın kuzey ve güney köprülerinin yanı sıra güç modülleri de pasif soğutma ile desteklenmiş durumda. Kullandığı yonga seti itibariyle de anakart son derece güçlü bir konumda. Intel'in şu an satılmakta olan mevcut Core tabanlı işlemcilerinin yanı sıra yılın son çeyreği içerisinde pazara sunulması beklenen 45nm üretim teknolojisine sahip çift (Wolfdale) ve dört (Yorkfield) çekirdekli Penryn işlemcilerine de tam destek sağlayan anakart bellek noktasında ise 1066MHz'e kadar DDR-2 bellek desteği sunuyor. Burdan hareketle aynı Blitz serisinde olduğu gibi Asus bu Maximus Formula modelinin DDR-3 belleği sunan Extreme versiyonunu da ayrıca hazırlayabileceğini de söyleyebilmek mümkün.

Sahip olduğu 4 adet DIMM slotu üzerinden 8GB'a kadar 1066/800MHz DDR-2 bellek desteği sunan anakart üzerinde 2 adet PCIe X16 slotunun yanı sıra 2 adet PCI ve 3 adet te PCIe x1 slotu ye alıyor. Güney köprüsü olarak ICH9R yongasını kullanan Maximus Formula, SATA-II desteğinin yanı sıra IDE desteği de sunabilmekte. Gigabit ethernet özelliğinin yanı sıra diğer birçok anakartın aksine ses çözümü olarak ADI firmasının ses yongalarını kullanan Asus, Maximus Formula modelinde de kutu içeriğine dahil olan harici ses kartı üzerinde ADI'nin 1988B ses yongasını kullanarak 7.1 kanal yüksek tanımlı ses desteği sağlamış. Katı kapasitörleri ile de dikkat çeken Asus'un yeni bombası Maximus Formula'nın özellikle Commando modeli ile elde edilen yüksek satış ve overclock (hız aşırtma) başarısını biraz daha ileri taşıması beklenebilir. Bu arada Maximus Formula'nın hala açıklanmayan ve dolayısı ile gün yüzüne çıkmayan detayları olduğunun da altını çizelim.

Asus'un ROG serisine kazandırdığı son üyesi Maximus Formula'nın yurt dışı yaklaşık satış fiyatının 370$ civarında olduğu ve ülkemizde ise bu rakamın 400$'ı bulabileceğini ifade edelim.

MSI'dan Phenom'a sevgilerle: RD790 yonga setli K9A2 Platinum

Intel'in 3 serisi yeni yonga seti ailesinin amiral gemisi olması beklenen X38 yonga setini kullanan anakartların gün yüzüne çıkmasına paralel olarak AMD'nin yeni nesil Phenom işlemcileri için geliştirdiği RD790 yonga setini kullanan anakartlar da belirmeye başladı. Daha önce haberini verdiğimiz Gigabyte'ın RD790 yonga setini kullanan GA-MA790-DQ6 modelinden sonra anakart dünyasının bir diğer devi MSI'ın RD790 yonga setini kullanan yeni modeli K9A2 Platinum da artık hazır olduğunun ilk sinyallerini veriyor.

MSI'ın yeni anakartına geçmeden önce RD790 yonga setinin özelliklerini hatırlamakta fayda var. ATi'yi aldıktan sonra yonga seti üretimine hızlı bir giriş yapan AMD, yeni nesil Phenom işlemcileri için RD790 yonga setini geliştirdi. İlk olarak soket AM2+ formundaki anakartlara can verecek olan RD790 yonga setini kullanan ve soket F desteği bulunan anakartların hazırlanması da gündemde. Zira bilindiği gibi soket AM2+ formunda hazırlanacak olan Phenom FX-80 modeli haricindeki tüm FX modelleri soket F formunda gelecek. Bilindiği gibi soket F formundaki Phenom FX işlemciler özellikle FASN8 platformuna yönelik olarak hazırlanıyorlar.

RD790 yonga setinin yeni nesil Phenom işlemcilerine verdiği desteğin yanı sıra bir diğer önemli özelliği ise PCIe 2.0 desteği gösterilebilir. PCIe 1.1 standartının aksine daha yüksek bant genişliği ve daha yüksek enerji sağlayabilecek olan PCIe 2.0 ara biriminin özellikle 2008 yılı ile birlikte yaygınlaşması bekleniyor. Zira bilindiği gibi hem AMD-ATi hemde Nvidia bundan sonra hazırlayacakları yeni ekran kartlarını PCIe 2.0 uyumlu olarak tasarlamaktalar. PCIe 2.0 desteği ile birlikte RD790 yonga setinin bir diğer önemli artısı ise Quad Crossfire desteği olacak. Yani RD790 yonga setini kullanan ve üzerinde 4 adet PCIe X16 slotu barındıran anakartlar ile 4 adet ekran kartı Quad Crossfire konfigürasyonunda kullanılabilecek. AMD, her ne kadar Quad Crossfire sisteminin çalışan bir demosunu yapmış olmasına rağmen yaşanmakta olan sürücü problemlerinden dolayı Quad Crossfire sisteminin Aralık ayına kadar verimli olarak kullanılabilmesi açıkçası pek mümkün gözükmüyor.

Tabi Quad Crossfire sistemi söz konusu olduğunda PCIe X16 slotlarının dizilimi 8X+8X+8X+8X olarak gerçekleşecek. Quad Crossfire sisteminin aksine çift ekran kartı ile Corssfire sistem kurulmak istenildiğinde ise konfigürasyon 16X+16X olabilecek. Firmaya yakın kaynaklarda elimize gelen bilgilere göre AMD yeni nesil işlemcileri, RD790 yonga seti ve R600 gpu veya gpu'larından oluşan sistem ile bütçesi müsait ev kullanıcılarının emrine teraFlop hesaplama gücünü de sunmayı hedefliyor. Bu arada RD790 yonga seti SB600 güney köprüsü ile birlikte sunulacak. Bilindiği gibi SB600, AMD-ATi'nin uzun süredir kullandığı bir yonga. RD790 yonga setine sahip olarak çıkacak ilk anakartların aksine özellikle Kasım ayı ile birlikte SB700 köprüsünü kullanan RD790 temelli anakartlar da pazara giriş yapmaya başlayacaklar. SB700, selefi SB600'e göre çok daha fazla genişleme olanağına da sahip olacak.

MSI'ın RD790 yonga setini temel alan yeni anakartı K9A2 Platinum'a geri dönersek anakart özellikler firmanın P35 temelli Intel anakartlarda kullanmaya başladığı ve termal anlamda ciddi avantaj sağladığı ifade edilen "rollercoaster" tarzı pasif soğutma sistmine sahip olacak. Bakır temelli olan bu soğutmada kuzey ve güney köprülerinin yanı sıra güç modülleri de soğutulmakta. Tabi kullanılan pasif soğutma sisteminin ısı iletim borularını temel aldığını da kolayca anlayabilmek mümkün. Pasif ve komplike soğutmasının yanı sıra K9A2 Platinum, kullanılan katı kapasitörler ile de dikkat çekiyor. Bilindiği gibi katı kapasitörlerin hem anakartın ömrünü arttırdığı hemde stabilite anlamında avantaj sağladığı ifade edilmekte. Anakart üzerinde 4 adet DIMM slotu yer alıyor ve 8GB'a kadar DDR-2 1066/800/667MHz bellek kullanılabiliyor. Tabi çift kanal bellek desteğinin olduğunu da unutmamak gerek.

MSI K9A2 Platinum'un slot dizilimine baktığımızda ise Quad Crossfire teknolojisine hazır 4 adet PCIe slotunun yanı sıra 1 adet PCIe X1 ve 2 adet te tipik PCI slotunun olduunu görüyoruz. 6 adet SATA-II konnektörüne sahip olan anakart üzerinde ayrıca IDE desteği de ihmal edilmemiş. Yine çok sayıda USB 2.0 portuna da sahip olan anakart üzerinde yüksek tanımlı ses ve çift gigabit ethernet portu da yer almakta. Intel'in X38 yonga seti kullanan anakartlarının önemli bir bölümünün aksine klavye ve fare için PS/2 desteği de sunan anakart bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamıyor. Tabi yine ön panel üzerinde sunulan 2x e-SATA desteği de atlanmaması gereken detaylar arasında yer alıyor. Hem RD790 yonga setinin hemde MSI'ın RD790 temelli yeni anakartı K9A2 Platinum'un performansını piyasaya çıktıklarını görebileceğiz fakat en azından şu aşamada görüntü itibariyle MSI'ın gerçekten göze hoş gelen bir tasarıma sahip olduğu söylenebilir.

Anakartın fiyatı ve piyasaya çıkış tarihi net olarak bilinmiyor.

AMD'nin RD790 yonga seti hazır: Gigabyte'dan GA-MA790-DQ6

ATi'yi satın alarak yonga seti üreticiliğine de soyunan ve geçtiğimiz Şubat ayında pazara sunduğu 690 serisi yonga seti ailesi ile ciddi derecede başarılı olabileceğinin ilk sinyallerini veren AMD, çalışmalarında son noktaya geldiği yeni nesil Phenom işlemcilerine yönelik olarak yüksek performanslı yeni jenerasyon yonga setleri üzerinde ki hazırlıklarını da tamamlamak üzere. Segment olarak baktığımızda Intel'in X38 yonga setine cevap olarak hazırlanan AMD'nin RD790 yonga seti de artık ufukta gördünü. Zira bazı anakart üreticilerinin RD790 yonga setli revizyon 0.1 anakartları hazır. Bu konuda çabuk davranan son dönemin popüler anakart üreticilerinden Gigabyte'ın RD790 yonga setini kullanan GA-MA790-DQ6 modelinin de detayları gün yüzüne çıkmaya başladı.

Gigabyte'ın RD790 temelli yeni anakartı AMD'nin kısa bir süre içerisinde çıkması beklenen soket AM2+ formunda olan yeni nesil Phenom işlemcilere desteğin yanı sıra geriye dönük olarak şu an satılmakta olan soket AM2 tipi işlemciler ile de tam uyumlu olarak çalışabilmekte. 8GB'a kadar DDR-2 1066/800MHz bellek desteği sunan anakartın RD790 yonga setin kullanması itibariyle en önemli özelliklerinin başında soket AM2+ işlemcilere verilen tam desteğin yanı sıra PCIe 2.0 uyumluluğu ve Quad Crossfire desteği geliyor. AMD daha önce bazı organizasyonlarında 4 adet ekran kartı aynı anda çalıştırabilen demo sistem ile canlı gösteriler yapmıştı. Gigabyte'ın RD790 temelli yeni anakartı üzerinde de 4 adet PCIe X16 slotu yer alıyor. Bu slotlar aracılığı ile 4 farklı ekran kartının aynı anda kullanımda dizilim 8x8x8x8x konfigürasyonunda oluyor ama AMD'nin şu an yaşanan sürücü sorunlarından dolayı 2008 öncesiden Quad Crossfire teknolojisini devreye sokabileceği açıkçası pek düşünülmüyor.

Gigabyte'ın yeni anakartı GA-MA790-DQ6 firmanın daha önce piyasaya sürdüğü bazı iddialı modellerinde öne çıkardığı temel teknolojilerini de üzerinde barındırıyor. Öncelikle Gigabyte'ın DQ6 serisi anakartlarında altını çizdiği 6-Quad özelliği bu anakart üzerinde de bulunuyor. Bunlar arasında 4 çekirdekli işlemcilere destek, iki fiziksel 2 de depolama çözümlerinde olmak üzere toplam 4 BIOS, yine 4 adet eSATA-II, 4x çift fazlı güç ünitesi ile yüksek verimlilik stabilite sağladığı ifade edilen 8 fazlı yapı, 4 adet ekran kartının takılabilmesine olanak tanıyan Quad Crossfire teknolojisi ve Quad Coolin adı verilen gelişmiş pasif soğutma sistemi yer alıyor. Soğutmadan bahsetmişken Gigabyte, RD790 temelli anakartı üzerinde daha önce hazırlanan DQ6 serisi anakartlardan da alıştığımız üzere bakır temelli gelişmiş bir pasif soğutma sistemi kullanmış. Isı iletim teknolojisini esas alan soğutma sistemi kuzey ve güney köprüsünün yanı sıra voltaj regülatörlerini de serinletmek ile yükümlü.

AMD, RD790 yonga seti ile birlikte güney köprüsü olarak ilk etapta SB600 güney köprüsünü kullanacak fakat Kasım ayından sonra firmanın hazırlıklarında artık son noktaya geldiği yeni güney köprüsü SB700 devreye girecek. Üstelik önümüzdeki yılın ilk yarısı içerisinde firma SB750 olarak bahsi geçen yeni bir Southbridge yani güney köprüsünü de kullanıma sunabilir. Yani pazara sürülecek RD790 yonga setini kullanan ilk anakartlar SB600 köprüsü ile gelirken devamında Kasım ayı içerisinde yapılacak güncelleme ile SB700 köprüsünü kullanan RD790 temelli yeni revizyon anakartlar da marketlerdeki yerini alacaklar.Japon üretimi SMD (Surface Mount Device) kapasitörleri ve mosfetlerde düşük RDS kullanımı ile aynı P35-DQ6 altı modeline benzer şekilde stabilite ve dayanıklılık konusunda son derece iddialı olan Gigabyte GA-MA790-DQ6 sahip olduğu 41 PCIe 2.0 hattı ile de göz dolduruyor.

Yeni yonga setinin PCIe 2.0 desteği vermesi son derece önemli bir gelişme. Zira özellikle 2008'den itibaren hem AMD hemde Nvidia yeni nesil ekran kartlarını PCIe 2.0 uyumlu olarak hazırlayacaklar. PCIe 1.1 standartı ile geriye dönük uyumluluğu olan ama malesef PCIe 1.0 ve 1.0a gibi daha eski standartlarları desteklemeyen PCIe 2.0 spesifikasyonu özellikle sağladığı yüksek bant genişliği ile ön plana çıkacak. Gigabyte'ın RD790 yonga setli yeni anakartının kullandığı yonga seti itibariyle yeni nesil işlemciler açısından bir diğer önemli özelliği ise HyperTransport 3.0 desteği sunması. Bilindiği gibi AMD'nin yeni nesil mikroişlemci mimarisi K10'un 128-bit FPU ünitesi ile birlikte ön plana çıkan ve anahtar rol üstlenecek bir diğer yeni ve temel teknolojisi bilindiği gibi HyperTransport (HT) 3 olacak. Bu arada geriye dönük olarak soket AM2 destekli anakartlarda da BIOS güncellemesi ile çalışabileceği ifade edilen yeni nesil soket AM2+ işlemciler soket AM2 destekli anakartlarda malesef yüksek bant genişliği sağlayan HT 3 desteğinden faydalanamayacaklar. AMD'nin yüksek peformans arzu eden kullanıcılar için yeni ynga setinin en performanslı ve amiral gemisi olacak üyesi olarak tasarladığı RD790 yonga setinin üzerine en azından gelecek Haziran ayına kadar daha güçlü ve iddialı bir modelin gelmesi şu anki planlar çerçevesinde pek mümkün görünmüyor.

Gigabyte'ın yeni anakartı GA-MA790-DQ6'ya geri dönersek anakart tam bir yonga zengini olduğu söleyebilmek mümkün. Zira anakart üzerinde kuzey ve güney yongalarının yanı sıra TI 1394, Realtek ALC889A, JMB eSATA ve çift gigabit ethernet desteği sağlayan farklı görevler üstlenmiş çok sayıda yonga olduğunu görüyoruz. Gigabyte'ın yeni anakartının ön plana çıkan önemli özelliklerinden biri de entegre ses desteği olacak. Konusunda uzman Realtek'in en yeni ses çiplerinden biri olan ALC 889A yongasını kullanan anakart DTS desteğinin yanı sıra 106dB'lik sinyal değerinin yanı sıra Blu Ray ve HD DVD'ye yönelik destek ile son derece iddialı. Bunun yanı sıra anakart üzerinde Teaming teknolojisine de destek sağlayan çift gigabit ethernet desteği de yer alıyor. Tabi Gigabyte'ın daha önce hazırladığı nForce 680i SLI yonga setli anakartı ile 4x ethernet desteği verdiğini de hatırlamakta fayda var. PCIe X16 slotlarının yan sıra 1 adet PCIe X1 ve 2 adet te tiik PCI slotuna sahip olan anakartın ön panelinde ise PS/2 klavyeve fare portları , Com1, SPDIF Coaxial + Digital çıkılşar. 1394, 2GbE, 6 USB, 2 ESATA ve 7.1 kanal HDA portları yer alıyor.

AMD'nin hem yeni jenerasyon işlemcileri hemde yeni nesil işlemcileri için artık son hazırlıklarda tamamlanmak üzere ve firmanın yeşil ışık komutunu vermesi ile yılın son çeyreği içerisinde hem işlemci hemde anakart (yonga seti) arenasında tam bir AMD fırtınası esebilir. Bu arada Gigabyte'ın RD790 temelli yeni anakartı GA-MA790-DQ6'nın bir örneğinin şu an Türkiye'de olduğunun da altını çizmekte fayda var. Son bir not olarak ta RD790 yonga seti piyasada K790 olarak ta yer alabileceği belirtiliyor.

AMD'nin sunucu odaklı hazırladığı kod adı Barcelona olan yeni nesil Opteron işlemcilerinin pazara giriş yapmasına sayılı günler kala en büyük rakibi Intel, sunucu ve iş istasyonlarına yönelik olarak hazırladığı en iddialı işlemci serisi olan 4 çekirdekli "Tigerton" Xeon işlemcilerini anons etti.

Intel'in yeni Xeon 7300 serisi 6 adet 4 çekirdekli modelden oluşuyor,

# Xeon X7350: 2.93GHz, 130W, 2x 4MB L2, $2,301
# Xeon E7340: 2.4GHz, 80W, 2x 4MB L2, $1,980
# Xeon E7330: 2.4GHz, 80W, 2x 3MB L2, $1,391
# Xeon E7320: 2.13GHz, 80W, 2x 2MB L2, $1,177
# Xeon E7310: 1.6GHz, 80W, 2x 2MB L2, $856
# Xeon L7345: 1.86GHz, 50W, 2x 4MB L2, $2,301

Tigerton işlemcileri Intel'in Caneland platformunun önemli bir parçası. Platformun bir diğer önemli parçası da Clarksboro 7300 yonga seti. Bu yonga seti özellikle toplam FSB bant genişliğindeki iddiası ile dikkat çekmekte.

AMD tarafından satın alındıktan sonra hızlı bir değişim içine giren ve son olarak grafik kartlarına yönelik şirket politikasını değişitererek 2008'den itibaren her 6 ayda bir yüksek performanslı yeni bir model duyurmayı ve bu sayede çıtayı biraz daha yukarı çekmeyi planlayan ATi'nin uzun bir sessizlik döneminin ardından piyasaya süreceği grafik işlemciler hakkında yeni detay ve gelişmneler gün yüzüne çıkmaya başladı.

Başta R680 olmak üzere Radeon HD 2950Pro, Radeon HD 2900Pro ve Radeon HD 2900GT'ye yönelik ortaya atılan detaylara gelin hep birlikte bakalım.

ATi'nin 2008'e Giriş Hediyesi: R680

Haberlerimizi takip eden okuyucularımız hatırlayacaktır zira şu aralar donanım piyasasında özellikle de ekran kartı segmentinde ciddi bir konu tartışılmakta. Bilindiği gibi Microsoft, hazırlıklarını sürdürdüğü Windows Vista SP1 ile birlikte DirectX 10 API'sini özellikle geliştiriciler açısından kullanımı daha kolay ve verimli hale getirmek ve uygulama ömrünü uzatmak için yeni fonksiyonlar ve iyileştirmeler ile destekleyere hazırladığı DirectX 10.1 API'sini Vista SP1 bile kullanıcılara sunacak. İşte tamda bu noktada tartışma başlıyor. Zira şu an kullanılmakta olan DirectX 10 destekli ekran kartlarının DirectX 10.1'e destek vermeyeceği iddiaları ortaya atılırken Microsoft cephesinden yapılan ilk ciddi açıklamada DirectX 10.1'in mevcut ekran kartları ile uyumlu olacağı sadece DirectX 10.1 ile gelen bazı spesifik teknolojilerin DirectX 10 destekli ekran kartları desteklenmeyeceği ifade edildi.Bu tartışma bir yandan devam ederken ekran kartı üreticileri DirectX 10.1 destekli çözümlerini hazırlamaya başladı bile.

Uzun süreli bekleyişin ardından 14 Mayıs'ta tarihinde kullanıcılara sunulan yeni nesil DirectX 10 destekli R600 gpu'su ile açıkçası AMD-ATi aradığını pek bulamadı. Her ne kadar ciddi anlamda ilerleme sayılabilecek bazı yeni teknolojileri barındırmasına, hatırı sayılır oyunlar ile desteklenmiş kutu içeriğine, fiyat avantajına ve özellikle 3D Mark2005'te liderlik koltuğunu domine etmiş olmasına rağmen ATi R600, yüksek güç tüketimi paralelinde beklenenden çok daha fazla ısınma ve pek tabi piyasaya geç giriş yapmasının etkisi ile birlikte karşısında GeForce 8800 320MB gibi çok satan bir model bulmuş olmasının da etkisi ile AMD-ATi en azından şimdilik umduğunu pek bulamadı. Zira Nvidia'nın özellikle GeForce 8800GTS 320MB hamlesi kullanıcılar kadar AMD-ATi için de ciddi bir süpriz oldu. Hazırlıksız yakalanan AMD-ATi bu modele yönelik şimdiye kadar somut bir cevap ta ortaya koyamadı.

R680 ile yeni bir sayfa açmak için AMD-ATi, açıkçası ağırlıklı stratejisini 2008 üzerine krugulamış durumda. Gelecek yılın hemen başında yani Ocak ayı içerisinde anons edilmesi beklenen R680 yeni ve önemli teknolojilere destek verecek. Bu teknolojiler arasında özellikle DX10.1, SM 4.1, PCIe 2.0 ve UVD. Özellikle üst sınıf bir ekran kartı için UVD desteğinin olması gerçekten güzel bir gelişme. Zira bilindiği gibi yüksek çözünürlüklü video uygulamalarında donanımsal hızlandırma sağlayan ATi'nin UVD (Universal Video Decoder) ve Nvidia'nın PureVideo HD teknolojiler genellikle her iki firmanın da giriş ve orta segment çözümlerinde yer almakta. R600 gibi 320 adet stream işlemcisi ile gelmesi beklenen R680 genel hatları itibariyle R600'ün geliştirilmiş ve 55nm üretim teknolojisine uyarlanmış hali olacak. 512-bit bellek veri yolunu desteklemesi beklenen R680'nin saat hızının 800MHz+, olması beklenirken R680 tabanlı ekran kartlarının 512 veya 1GB'lık GDDR3 bellek ile kullanıcılara sunulması bekleniyor.

Detayları yavaş yavaş belirmeye başlayan R680, AMD-ATi'ye yakın kaynaklardan gelen bilgilere göre, büyük bir ihtmalle önümüzdeki Ocak ayında kullanıcıların beğenisine sunulmuş olacak. DirectX 10.1 çok büyük bir adım veya yenilik olmasa bile ekran kartına yönelik olarak ciddi bir yatırım planlayan kullanıcılar DirectX 10.1 unsurunu ve destek sağlayacak yeni grafik işlemcileri göz önünde bulundurmalarında fayda var.

ATi'nin Orta Segment Oyuncuları: Radeon HD 2900Pro ve Radeon HD 2900GT

Yeni nesil DirectX 10 destekli ekran kartlarını rakibi Nvidia'dan çok uzun bir süre sonra piyasaya sürebilen AMD-ATi'nin ekran kartı ailesinin fertleri arasındaki geniş boşlukta dikkatlerden kaçmıyor. Zira bilindiği gibi firmanın orta segmentte yer alan en iddialı modelin Radeon HD 2600XT GDDR4 ile yüksek performans kategorisinde yer alan Radeon HD 2900XT arasında ciddi bir model boşluğu yer alıyor. Zira Radeon HD 2900XT hem fiyat hemde performans anlamında Radeon HD 2600XT'nin yaklaşık olarak 3 kat önünde yer alıyor.

Model eksikliğinden dolayı kullanıcılara farklı alternatifler sunamadığının farkında olan AMD-ATi, orta segmente yönelik olarak hazırladığı yeni ekran kartları ile hem var olan boşluklarını dolduracak hemde özellikle hem fiyat hemde performans açısından Nvidia'nın şu an kategorisinde rakipsiz modeli GeForce 8600GTS'i pist dışına itecek. Firmanın bu çerçevede hazırlıklarını sürdürdüğü iki yeni modeli bulunuyor; Radeon HD 2900Pro ve Radeon HD 2900GT.

Eylül-Ekim aralığında çıkması beklenen Radeon HD 2900Pro ve Radeon HD 2900GT'den özellikle 2900Pro modelinin bazı detayları ortaya çıkmaya başladı. R600 temelli bir gpu'ya sahip olacak olan Radeon HD 2900Pro R600'ün yarısı kadar yani 160 adet stream işlemcisi ile gelecek ve 256-bit bellek veri yolunu destekleyecek. GeForce 8600GTS'e rakip olacak Radeon HD 2900Pro'nun yaklaşık fiyatının 249$ seviyesinde olacağı ifade edilirken kartın 3DMark 2006'da 8K civarı bir skora imza atabileceği de konuşulanlar arasında. Radeon HD 2900Pro'nun aksine Radeon HD 2900GT modeli hakkında henüz çok net bilgiler ortaya çıkmış değil ama bu model çok büyük bir ihtimalle Radeon HD 2900Pro ile aynı teknik özelliklere sahip olacak fakat daha düşük saat hızları ile gelecek.

Eylül-Ekim ayları içerisinde kullanıcıların beklediği 256-bit bellek veri yoluna sahip ilk ekran kartları ATi'den gelecek gibi görünüyor. Bu noktada ATi'nin atağına Nvidia ise 256-bit bellek veri yoluna sahip gelişmiş bir GeForce 8600GTS veya hazırlandığı ifade edilen GeForce 8800GT modeli ile karşılık verebilir.

ATi'nin Gizli Silahı: Radeon HD 2950Pro (RV670)

AMD-ATi'nin Radeon HD 2900Pro ve 2900GT modellerinin aksine gizli silahının Radeon HD 2950Pro modeli olacağı ifade ediliyor. Çok satan ve firma adına ciddi başarı elde eden Radeon X1950Pro modelinin yerini alması beklenen Radeon HD 2950 Pro, 55nm üretim teknolojisine sahip 320 adet stream işlemcisi ve 256-bit bellek veri yolu ile gelen RV670 gpu'sunu esas alacak gibi görünüyor. 55nm üretim teknolojisinin sağladığı termal avantaj ile R600'e göre çok daha yüksek gpu saat hızına sahip olması beklenen RV670 için Gaming Applications Processor (Oyun işlemcisi) yakıştırmaları da yapılıyor.

Gelen bilgilere göre, ATi'nin yeni grafik işlemcisi RV670'in iki f arklı varyasyonu olacak ki bunlar; Gladiator ve Revival. 825MHz gpu ve 1.2GHz bellek saat hızına sahip olacak Gladiator'ın aksine Revival 750MHz gpu ve 900MHz bellek saat hızları ile gelecek. Yine 512MB GDDR4 bellek ile sunulması beklenen Gladiator tabanlı ekran kartlarının aksine Revival gpu'sunu esas alan ekran kartları 256 veya 512MB GDDR3 bellek ile sunulmaları bekleniyor. 55nm üretim tekniğinin verdiği avantaj lie düşük TDP değerlerine sahip olması beklenen yeni grafik işlemciler bu sayede tek slot kaplayan soğutma ile gelecekler.

Tabi AMD-ATi yeni grafik işlemcileri ile DirectX 10.1 desteği vermeyi de ihmal etmeyecek. Zira tam DX10.1/SM4.1 desteği ile gelecek olan yeni grafik işlemcileri ayrıca PCI Express 2.0, UVD ve Crossfire teknolojilerine de destek verecek. RV670 gpu'su için ilk örneklerin Eylül ayı içerisinde hazır olması beklenirken kartların piyasaya girişi konusunda ise Aralık ayının bahsi geçmekte. RV670 temelli Radeon HD 2950Pro'nun fiyatının ise 199-249$ aralığında olması bekleniyor.

Rakamlarında gösterdiği gibi Nvidia'nın egemenliği ile geçen 2007 yılının ilk yarısından ciddi şekilde ders alan AMD-ATi dersini sıkı çalışıyor. Yeni nesil ekran kartları ile hemen her segmennte iddialı çözümler sunma peşinde olan AMD-ATi'nin kullanıcılar daha ne gibi sürprizler hazırladığını zamanla göreceğiz.

Nvidia'dan Intel İşlemciler İçin Yeni Yonga Setleri

Nvidia, Intel platformuna yönelik olarak hazırladığı entegre grafik işlemcili yeni yonga setleri üzerindeki çalışmalarını artık tamamlamak üzere. Mayıs sonu gibi piyasaya sürülmesi beklenen firmanın yeni yonga setleri yaşanan bazı sorunlara paralel olarak gecikme yaşamıştı. Büyük bir ihtimalle ay sonuna doğru veya en geç Ekim ayı içerisinde sunulması beklenen Nvidia'nın yeni yonga setlerini kullanacak anakartların özellikle fiyat avantajları ile iddialı olmaları bekleniyor.

Tek yonga olarak tasarlanan ve ilk etapta 3 farklı varyasyonunun olacağı ifade edilen Nvidia'nın yonga setlerinin detayları ise şu şekilde,

nForce 610i GeForce 7050

# Soket 775
# 800MHz/1066MHz FSB
# 4GB DDR2 667MHz / Tek kanal bellek desteği
# NVIDIA GeForce 7050 DirectX 9 GPU
# PCI Express x16, PCI Express x1
# LAN 10/100
# 5.1 HD Ses desteği
# 4 USB portu
# Mini ITX

nForce 630i GeForce 7100

# Soket 775
# 1333MHz/1066MHz/800MHz FSB
# 4GB DDR2 800MHz / Tek kanal bellek desteği
# NVIDIA GeForce 7100 DirectX 9 GPU
# HDMI/DVI ve HDPC desteği
# PCI Express x16, PCI Express x1
# 4 Serial ATA II ports + RAID 0, 1, 0+1 ve 5
# LAN 10/100/1000
# 7.1 HD Ses
# 4 USB portu
# Micro ITX

nForce 630i GeForce 7150

# Socet 775
# 1333MHz/1066MHz/800MHz FSB
# 4GB DDR2 800MHz tek kanal bellek desteği
# NVIDIA GeForce 7150 DirectX 9 GPU
# HDMI/DVI ve HDPC support
# PCI Express x16, PCI Express x1
# 4 Serial ATA II ports + RAID 0, 1, 0+1 ve 5
# LAN 10/100/1000
# 7.1 HD Ses
# 4 USB portu
# Micro ITX

Gigabyte X38-DQ6'nın Fiyatı Belli Oldu: 331$

Intel'in merakla beklenen X38 yonga seti Eylül ayı içerisinde resmen lanse edilecek. Firmanın 3 serisi yonga seti ailesinin amiral gemisi olması beklenen X38 yonga setini kullanan anakartların fiyatları da yavaş yavaş belli olmaya başlıyor. X38 yonga setini kullanan ilk anakartlardan biri olan Gigabyte X38-DQ6 için de ön siparişler alınmaya başladı ve paralelinde anakartın fiyatı da ortaya çıktı.

İngiltere merkezli Overclockers.uk sitesin yer alan fiyatlandırmaya göre, Gigabyte'ın yeni ve iddialı modeli X38-DQ6'nın fiyatı listelere 331$ olarak yansımış durumda. Tabi bu fiyatın yurt dışı satış fiyatı olduğunu da belirtmekte fayda var. Burdan hareketli GA-X38-DQ6'nın Gigabyte'ın şu an satılmakta olan P35-DQ6 modelinden yaklaşık 100$ daha pahalı olacağını söyleyebilmek mümkün. Ülkemiz satış fiyatı ise bu fiyatlardan hareketlle 350$ bulacka gibi gözüküyor ki X38 yonga setini kullanan bazı anakartlar şu an için (entegre DDR3 bellekli Asus'un özel anakartını saymazsak eğer) en yüksek fiyatlı anakart olan Asus'un Striker Extreme modelini de geride bırakacaklar.

Ön sipariş için,
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
AMD'nin RS780 Yonga Seti Melez Crossfire Desteği ile Gelecek

RD790 yonga setinin yanı sıra AMD'nin üzerinde çalıştığı yeni yonga setlerinden bir diğeri ise RS780 yonga seti. Geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde pazara sunulan ve ciddi başarı yakalayan 690G yonga setinin devamı olarak hazırlanan RS780 yonga seti elimize ulaşans on bilgilere göre, DirectX 10 destekli entegre grafik işlemci ile kullanıcılara sunulabilir. Tabi yonga setinin tek yeni özelliği de bu olmayak. AMD'nin yeni nesil işlemcilerine destek verecek olan RS780 yonga setinin ön plana çıkması beklenen bir diğer özelliği ise Hybrid yani melez Crossfire desteği.

RS780 yonga seti sahip olacağı entegre grafik işlemcisinin yanı sıra anakrta takılacak harici ekran kartını entegre grafik işlemci ile Crossfire modunda çalıştırarak performans artışı elde etmeyi planlıyor. AMD'nin bu yeni çözümü Nvidia'nın hazırlık çalışmalarını sürdürdüğü ve çalışma prensbili hemen hemen aynı olan Hybrid SLI teknolojisine cevap olarak hazırladığı ifade ediliyor. Şu an için RS780 yonga setinin piyasaya ne zaman girişiyapacğaı netlik kazanmış değil.

Intel'den G31 Yonga Setli Anakart: DG31PR

İşlemci ve yonga seti üretiminin yanı sıra Intel kendi markası altında ankart üretimi de yapmakta. Firmanın hazırladığı anakartlar her ne kadar göze hoş gelen tasarımdan biraz uzak olsalar bile konu stabilite ve dayanıklılık olduğunda Intel işlemcili platformlar için en iyi çözümlerden biri oldukları da üzerinde durulması gereken bir gerçek.

Kod adı Bearlake olan 3 serisi yonga seti ailesinin giriş seviyesinde entegre grafik işlemcili modeli olan Intel'in yeni anakartı DG31PR, kullanıdığı yonga seti itibariyle mevcut işlemcilerin yanı sıra yılın son çeyreğinde çıkacak 45nm üretim teknolojisine sahip Penryn işlemcilerine de destek verecekler. Micro ATX formda hazırlanan anakartın kuzey köprüsü üzerinde pasif soğutma yer alırken firma güney köprüsü için herhangi bir soğutma kullanımına gerek duymamış.

ICH7 güney köprüsü ile gelen anakart üzerinde 2 adet DIMM slotu yer alıyor ve 4GB'a kadar DDR-2 800/667MHz bellek anakart ile kullanılabiliyor. Kullandığı G31 yonga seti itibariyle entegre grafik işlemciye de sahip olan Intel'in yeni anakartı harici ekran kartı kullanmak isteyenlere yönlik olarak ta harici PCIe X16 slotu ile geliyor. PCIe X16 slotunun yanı sıra anakart üzerinde 1 adet PCIe X1 ve 2 adet te tipik PCI slotu yer almakta. 4 adet SATA-II ve 1 adet te IDE portuna sahip olan anakartın ek özellikleri arasında 8 kanal ses ve gigbati ethernet desteği gibi fonskiyonlar da yer alıyor.

Intel'in G31 yonga setini kullanan yeni anakartı DG31PR'nin fiyatı ve pazar giriş tarihi henüz tam olarak netleşmiş değil.

Palit'in İlk Anakartı Hazır: 945GC1066

Ekran kartı üreticilerinin anakart dünyasına girişleri hızlı bir şekilde devam ediyor. Gainward'dan sonra Palit de anakart üretimina başladı. Hatta firmanın ilk anakartı hazır bile. Özellikle Sonic ve Super serisi ekran kartları ile ülkemizde ciddi bir pazar payına ulaşan Palit, Intel'in 945GC yonga setini kullanan ilk anakartı 945GC1066'yı duyurdu. İlk etapta ekonomik çözümler ile sektöre giriş yapacağına dair haberlerin geldiği Palit öncelikli olarak Asrock'ın pazar payını da kapmaya çalışabilir. Zira son dönemde Asrock ne kadar zengin özellikli ve uygun fiyatlı anakartlar hazırlamış olsa bile kullanıcıların önemli bir bölümünün sahip olduğu olumsuz marka imajını istediği anlamda düzeltebilmiş değil.

Asus, MSI, Gigabyte ve ECS'den 9600 GT Kartlar

Asus, MSI, Gigabyte ve ECS'den 9600 GT Kartlar

Asus, EN9600GT TOP/HTDI/512M ve EN9600GT/HTDI/512M adlı ekran kartları ile başarıma odaklanmış. Her iki kartın üzerinde Glaciator soğutucu sistemi bulunuyor ve SmartDoctor yazılımı ile denetlenebiliyorlar (hızaşırtma ve durum izleme).

ECS'nin N9600GT-512MX-P adlı çözümü ise Arctic Cooling Accelero S2 soğutma sistemiyle sessiz biçimde soğutuluyor. ECS'nin iddiasına göre bu çift ısıborulu ve fansız soğutucu blok, referans soğutucuya göre %20 daha iyi soğutma sağlıyor.

MSI, N9600GT ile Seawed-blade Fan ve BatMobile ısıl koruma teknolojilerini tanıttı. Seawed-blade Fan hava akımını sıvı yardımıyla kuvvetlendiriyor ve oluşan yüksek basınç sayesinde daha az gürültü ve daha etkin soğutma sağlanıyor. Bu arada BatMobile ısıl koruma (thermal shield) bloğu ise hava burgacı (turbulance) oluşmasını engelliyor.

Son olarak Gigabyte, GV-NX96T512H-B ile "doğal" bir ürün sunmayı yeğlemiş.

 Anakart - Ürün Tanıtımları 1_r
Asustek EN9600GT TOP/HTDI/512M

 Anakart - Ürün Tanıtımları 2_r
ECS N9600GT-512MX-P

 Anakart - Ürün Tanıtımları 3_r
MSI N9600GT

 Anakart - Ürün Tanıtımları 4_r
Gigabyte GV-NX96T512H-B
PCI Express yaklaşık dört yıldır aramızda ve bu aralar 2.0 kuşağına geçiş sürecini yaşıyor. PCIe 2.0 veriyolu genişliğini iki katına çıkarırken PCIe 1.1 uyumluluğunu da yitirmiyor. PCI Express ilk tanıtıldığında yaşlanmış AGP arayüzünden daha yüksek aktarım, kapasite, ölçeklendirilebilirlik ve esneklik getirdi ve ATI, Nvidia gibi grafik firmaları çok kartlı 3B grafik çözümleri ve daha nitelikli grafiklerle karşımıza çıkmakta gecikmediler. PCI Express'in ikinci kuşağı ilk olarak Intel X38 yongasetiyle karşımıza çıktı ve Intel X48, AMD 790/770 ve Nvidia nForce 7 dizisi yongasetleri de peşinden gelidler. Peki PCI Express 2.0 için daha erken mi?


Teknik olarak birbirine benzer altyapılar arasındaki "resmi" başarım farkı neredeyse ortadan kalktı. Günümüzde ürünler ek işlevleri ve hızaşırtma yeteneğiyle birbirinden ayrılıyorlar. Örneğin bir anakart üreticisi ürününe "ince ayar" çekmezse, aynı yongasetine sahip iki ürün arasındaki başarım farkı ölçülebilir bile olmuyor. Bugün yalnızca en yeni yongasetleri PCI Express 2.0'ı desteklerken, bir önceki kuşağa ait, ek işlevleri ve başarım düzeyiyle hiç de aşağı kalır yanı olmayan birçok ürün ortalarda gezmeyi sürdürüyor. Bunun yanında PCI Express 2.0 arayüzü PCI Express 1.1'in veriyolu genişliğini ikiye katlayarak 250 MB/sn'den 500 MB/sn'ye taşıyor. Yani x16 PCI Express 1.1 bağlantısı, x8 PCI Express 2.0 ile aynı aktarım değerine ulaşıyor.
Bu hızlı aktarımdan yararlanabilmeniz için hem anakartınızın hem de ekran kartınızın PCIe 2.0 destekli olması gerekiyor. ATI hızlı davranarak Radeon HD 3000 dizisine PCIe 2.0 yeteneğini eklerken, Nvidia Geforce 8800GT/GTS512 ve sonrasındaki Geforce 9 dizisiyle bu teknolojiye geçiş yaptı.
Deneylerimiz için orta düzey bir ATI Radeon HD3850 ekran kartı ve yüksek düzey çift grafik işlemcili (GPU) bir Nvidia GeForce 9800 GX2 ekran kartını x8, x4 ve x1 PCI Express 2.0 hızlarında çalıştırdık ve 2.0 arayüzünün başarıma etkisini ölçmeye çalıştık. Sonuçlar ne olursa olsun PCI Express 2.0'in önemli bir artısı var: yeni PCIe 2.0 ekran kartları eski PCIe 1.1 arayüzünde de çalışıyorlar ve PCI Express 1.1'in sunduğu tüm veriyolu genişliğini verimli biçimde kullanabiliyorlar.


PCI Express 2.0'ın Ayrıntıları


PCIe 2.0 yuvaları.
PCI Express 1.1 ve 2.0 yuvaları fiziksel olarak bire bir aynı. Yukarıdaki bağlantı x16 hızı için gerekli 164 iğneyi barındırırken, aşağıdaki x1 PCI Express yalnızca 36 iğne içeriyor.
PCI arayüzü tüm aygıtlar tarafından paylaşılan 32 veya 64 bit paralel veriyolu yapısındayken, PCI Express noktadan-noktaya (point-to-point) bağlantı yöntemiyle çalışan seri veriyolu yapısında. Bunun anlamı veriyolu genişliğinin tümü aynı anda tek aygıta kullandırılıyor ve veriyolu bir anahtar düzeneğiyle sırayla aygıtlara sunularak paylaşım sağlanıyor; ethernetin ağ hattını kullanmasıyla aynı yöntem. İşin ilginç yanı paralel PCI'dan çok farklı yapıda olmasına karşın, PCI Express yazılımı PCI uyumlu ve PCI veriyolunu işletebilen herhangi bir işletim sistemi PCI Express'i de, hiçbir değişikliğe gerek kalmadan, sorunsuzca işletebiliyor.
PCI Express arayüzü 2.5 GHz saat hızındaki iki adet bağlantı hattını kullanıyor. PCIe 8/10 bit sıkıştırma oranıyla çalışıyor, yani 8 bitlik bilgi 10 bitle belirtiliyor ve tek bir PCI Express bağlantısı 250 MB/sn hızına ulaşabiliyor. İki bağlantı olduğundan hem göndeme hem alma yönünde bu bağlantı hızı düşmüyor, yani iki yönde aktarım hacminin toplamı 500 MB/sn oluyor. PCI Express birçok bağlantıyı eşanlı kullanarak bu aktarım genişliğini katlayabiliyor ve birleşik hatlara "yol" (lane) adı veriliyor. Kısacası x8 PCI Express (4 GB/sn) tek yollu x1 hattının (1 GB/sn) sekiz katı aktarım sağlarken, x16 PCIe yolun (8 GB/s) yarı hızında kalıyor.


PCI Express 2.0 saat hızını 5.0 GHz'e yükselterek veriyolu genişliğini ikiye katlıyor ve örneğin x16 hattı için 16 GB/sn aktarım hacmine ulaşılabiliyor. Biz de bu aktarım artışını ve esnek yapıyı bugünkü ekran kartları nasıl değerlendiriyorlar, 2.0'in sırtına ne kadar binebiliyorlar bir gözatacağız. Dört adet PCI Express 2.0 bağlantı sekiz adet PCI Express 1.1'le aynı aktarım hızını verebildiğinden, 1.1'den 2.0'a geçerek aktarım hızı artırılabileceği gibi, daha az hatla aynı iş yapılarak güç tüketimi de düşürülebilir. Tüm bunlara ek olarak PCI Express 2.0 halen 1.1 saat hızlarına da uyumlu olduğu için, gerekmediği zamanlarda saat hızı 5.0 GHz'den 2.5 GHz'e düşürülerek ek tasarruf da sağlanabilir. Eğer uygulama doğru yapılandırılmışsa PCI Express 2.0 gerektiği durumda yol sayısını değiştirerek (örneğin birkaçtan, 16'ya) ve saat hızını ayarlayarak (2.5-5 GHz) değişik senaryolara uyum sağlayabilir. Elbette PCI Express 2.0 ekran kartlarının PCIe 1.1 anakartlar için de uygun: Tek yapmaları gereken sürekli 2.5 Ghz hızında çalışmak.
PCI Express 1.1'den 2.0'a geçişte yuvanın sağlayabileceği en yüksek güç de artırılmış. PCI Express 1.1 anakart 75 W ve dış bağlantı 75 W olmak üzere 150W'ı geçemezken, PCIe 2.0 tamı tamına 300 W gücü yalnızca anakart üzerinden verebiliyor. Yine de PCIe 1.1 uyumluluğu nedeniyle ekran kartı üreticileri şimdilik dış güç bağlantısına sadık kalmak zorundalar - dahası PCI Express 2.0 uyumlu güç kaynaklarında, 2004 yılından beri kullanılan 6-iğneli standart bağlantıya ek olarak, ayrı bir 8-iğneli güç fişi bulunması da gerekiyor.


PCI Express 2.0 Donanımlar

Şu an pazardaki PCI Express 2.0 yongasetleri ve ekran kartları:
Yongaseti Markası Ürün Yol (lane) Altyapı ATI AMD790FX (65 nm) 42x PCI Express 2.0 AMD Soket AM2+ HyperTransport 3.0 ATI AMD790FX (65 nm) 32x PCI Express 2.0 AMD Soket AM2+ HyperTransport 3.0 ATI AMD770FX (65 nm) 20x PCI Express 2.0 AMD Soket AM2+ HyperTransport 3.0 Intel X38 (65 nm, FSB1333) 40x PCI Express 2.0 Soket 775 Intel X48 (65 nm, FSB1600) 40x PCI Express 2.0 Soket 775 Nvidia nForce 780a SLI 48x PCI Express 2.0 AMD Soket AM2+ HyperTransport 3.0 Nvidia nForce 780i SLI (65 nm) 40x PCI Express 2.0 Soket 775, FSB1333 Nvidia nForce 790i SLI (65 nm) 48x PCI Express 2.0 Soket 775, FSB1600

 Anakart - Ürün Tanıtımları Pci_express_2.0_incelemesi-01
Grafik Markası Ürün Dizi ATI Radeon HD3450 (55 nm) Giriş düzeyi ATI Radeon HD3470 (55 nm) Giriş düzeyi ATI Radeon HD3650 (55 nm) Orta düzey ATI Radeon HD3850 (55 nm) Orta düzey ATI Radeon HD3870 (55 nm) Üst düzey ATI Radeon HD3870 (55 nm) Enthusiast Nvidia GeForce 9600 GT (65 nm) Orta düzey Nvidia GeForce 9800 GTX (65 nm) Üst düzey Nvidia GeForce 9800 GX2 (65 nm) Uç NoktaPCI Express 2.0 anakartların tümü PCI Express 1.1 ekran kartlarıyla, 2.0 ekran kartlarının tümü 1.1 anakartlarla uyumlu, ancak otomatik hız ve bağlantı ayarı gibi gelişmiş özellikler için her iki ürünün de PCIe 2.0 olması gerekiyor. Deneylerimizde PCI Express 2.0 çözümleri olası tüm hızlarda incelemeye çalıştık.


Sonuç

PCI Express 2.0 üreticilere bu yazımızdaki yaklaşımla ışık tutamayacağımız birçok artı sunuyor. Bunlardan belki de en önemlisi kullanılan PCIe yol (lane) sayısının ve arayüz hızının yazılım tarafından denetlenebilmesi ve güç tüketiminde önemli kazanımlar sağlanabilmesi. İkincisi yeni çıkacak daha hızlı ekran kartlarına gereken veriyolu genişliği de 2.0 ile yeterince karşılanmış. Dahası PCIe 2.0'ın eski 1.1 ile tümüyle uyumlu olması da kullanıcıların cebine fazla yük getirmeden geçiş sürecinin tamamlanmasına çok yardımcı olacak gibi duruyor. Yeni alıcılara PCIe 2.0 ürünlere yönelmelerini öneriyoruz, çünkü hiçbir açıdan eksisi bulunmuyor.


 Anakart - Ürün Tanıtımları Pci_express_2.0_incelemesi-02
İlk sayfamızdaki PCIe 2.0 şimdiden gerekli mi sorusuna geri dönelim. Ekran kartları üzerlerinde bulunan görüntü belleğinden çalıştıkları sürece ister orta düzey Radeon HD 3850, ister üst düzey GeForce 9900 GX2 olsun, x8 ve x4 yol sayısında en yüksek başarımlarına ulaşabiliyorlar. Ancak büyük dokuların gerekli olduğu Crysis veya Microsoft Flight Simulator X senaryolarına gelince, sistem ana belleğinde depolanmış dokulara hızlı ulaşım önem kazanıyor. x16 altındaki tüm değerler bu oyunların oynanabilirliğini düşürüyor.
Yanıtımız aslında "Evet": En yüksek aktarım hızı ve karmaşık tüm 3B işlemler için PCI Express 2.0 en akılcı çözüm. Ancak Futuremark 3DMark06, PCMark Vantage, Prey veya Quake gibi ölçümler ekran kartının üzerindeki belleğe sığan ögeler kullandıklarından fark fazla yok gibi duruyor. Radeon HD 3850'nin 512 MB'ı veya GeForce 9800 GX2'nin 2x 512 MB'ına sığmayı başaran her uygulama yol (lane) sayısından fazla etkilenmiyor.
Intel P45 yonga setiyle birlikte uzmanlarına iyi birer hız aşırtma platformu sunmayı hedefliyor. P45 yongasının elektriksel yönetim yeteneği ile oldukça başarılı şekilde sistemlere takla attırmayı başardığı yönündeki söylentileri kendimiz deneyelim istedik. Bu emellerimize alet etmek için de kullanacağımız anakartların ilki Asus'un P5Q Pro ürünü oldu. Yakından incelediğimiz bu ürünle ilgili tüm ayrıntıları önümüzdeki sayfalarda bulabilirsiniz.

 Anakart - Ürün Tanıtımları Asus_p5q_pro_01
Anakartın kutusu ve kendisi.

P45'e Giriş

Intel'in P35 yongasını değiştirip yenileyecek yonga olan P45, benzer bir fiyat aralığından başlayarak kullanıcılarla buluşuyor. En azından şu sıralarda P35110-120 dolar aralığında piyasada bulunurken bu anakartta 157 dolar + KDV verebileceğini düşünüyoruz.

Kime Göre?

P45 yongası temelde daha fazla hız aşırtma için tasarlanmış bir ürün ve
halen sistem voltajları üzerinde daha fazla (ve daha anlaşılmaz) denetimler yapmanıza izin veriyor. Deneyimsiz kullanıcılar için ise bu anakartlarda overclock yapmak tam bir muamma olabilir. Neyse ki overclock yapmasanız bile Asus'un enerji tasarruf sistemlerinden yararlanabiliyorsunuz. Tamam, elektrik tasarrufu için pahalı bir yatırım olabilir; ama doğayı sevmek diyoruz, yeşili korumak diyoruz. Bunlar önemli şeyler.

 Anakart - Ürün Tanıtımları Asus_p5q_pro_02

Üzeride Neler Var?

Asus P5Q Pro anakartı gereksiz fazlalıklardan arındırılmış şekilde gelişmiş sistem özellikleri sunan bir ürün. Bağlantılar ve sistem bileşenleri konusunda eksğini göremediğimiz P5Q Pro, bu noktaya kadar "Pro" ekini hak ediyor. Anakartın üzerinde birbirine bağlı voltaj düzenleyici soğutucusu ve kuzey köprüsü soğutucusunu görebiliyoruz. Güney köprüsü yani ICH 10R'nin üzerinde ise tek başına bir başka bakır soğutucu bulunuyor. Dört tane bellek yuvası standart hale gelmiş durumda fakat sekiz tane SATA yuvası ürün üzerinde dikkat çekiyor. Bu yuvalardan iki tanesi Silicon Image yongasına bağlı.

Arka Panel

Çok fazla kullanılmayan bağlantılara üzerinde yer vermeyen Asus, burada eSATA, optik ses çıkışı veya ikinci LAN bağlantısını yerleştirmemiş. 6 tane USB bizce yeterli (Berkin standartlarına göre 4 USB az, 6 tanesi yeterli 8 tanesi huzura beş kala anlamına geliyor. Ayrıca 4 tane USB yuvasına sahip anakartı tasarlayanlara sevdiklerinden uzakta açmaları için bir paket gönderiyoruz).

 Anakart - Ürün Tanıtımları Asus_p5q_pro_03

Burada yakından gördüğünüz arka panel çok zengin değil; ama fazlasını ne yapacağız?


İşlemci Çevresi

 Anakart - Ürün Tanıtımları Asus_p5q_pro_04

Her tarafta tamamen katı kapasitör kullanan Asus, işlemci çevresini yeterince ferah bırakmış. Büyük soğutucularla ilgili sorun yaşayacağınızı sanmıyoruz. Sadece üst tarafta bakır ısı emici yerleştirilmiş olması ise biraz garip.

Genişleme Yuvaları

 Anakart - Ürün Tanıtımları Asus_p5q_pro_05

Ürünün üzerinde iki tane PCI Express 16x yuva dikkatler hemen çekiyor. Tabii ikisi aynı anda 16x olarak çalışmadığı için bize "Neden X48 ürettiniz ki? Ne gerek vardı?" dedirtmiyor. Ama yapılabiliyor olduğunu bilmeniz belki ileride işiniz düştüğünde kullanmanıza vesile olabilir. Orta seviyede bir terfi isterseniz bu
sistem işe yarayacaktır.
Bellekler

 Anakart - Ürün Tanıtımları Asus_p5q_pro_06

Asus,
yeni nesi anakartarda sadece DDR3 ile gelmiyor. Bu sebeple DDR2 bellek sahibi olanlara daha makul güncelleme fırsatları sunuyor. Ayrıca zaten DDR3 bellek fiyatlarının hâlâ şaka gibi seviyelerde gitmesi, bu tür ürünlere talebi de düşürüyor.
Sürücü ve Panel Bağlantıları

 Anakart - Ürün Tanıtımları Asus_p5q_pro_07

Burada iki tanesi Silicon Image'dan altı tanesi ise Intel ICH10R'den gelen SATAII yuvaları mevcut. Ayrıca Silicon Image denetçisi
kolay RAID özelliğini BIOS aracılığıyla sunuyor. Sürücüyle falan uğraşmadan işlerinizi halledebiliyorsunuz. Fazladan USB çıkışları için üç başlık (toplam 6 yuva) ve birFireWire
çıkışı da anakart üzerinde unutulmamış.
Son Yorumlar

Asus'un P5Q Pro anakartına yakından baktık. Ürünle ilgili olarak ekleyeceğimiz birkaç özellik daha var. Asus'un
yeni anakartları ExpressGate adlı, size sistemi başlatmadan internet erişimi ve Skype kullanımı sunan yerleşik işletim sistemini üzerindeki özel bir flash bellekte değil sabit diske özel olarak kurulacak şekilde sunuyor. Üründeki BIOS ekranı gelmeden bu uyarıyı görebilirsiniz. Şaşırmayın.

Ürünün kutu içeriği çok yüklü değil. Açıkçası, kim o kadar arka panel, fazladan fanları veya hediyelik eşya gibi paketlenmiş süslü kabloları kullanıyor ki? (Bu çok iddialı bir cümle oldu, neyse çaktırmayın). Asus bu ürünü 157 dolar + KDV gibi
güzel bir fiyattan satıyor. 40-50 dolar daha tasarruf etmek isteyenler P35 anakartlar yönelmeyi tercih edebilecekken en yeni teknoloji için fark da ödenebilir seviyede.



Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.radyoarabeskturk.com/
 
Anakart - Ürün Tanıtımları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
»  Anakart - Ürün Tanıtımları >>>devamı
»  Üstün Bir Anakart - ABIT AB9-Pro
» anakart (mainboard) nedir
»  Anakart Anatomisi AdanZye
» anakart'lar hakkında her şey

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR :: BİLGİSAYAR & YAZILIM DONANIM YAMALAR :: Anakart-
Buraya geçin: