Blade
Uyari Seviyesi : Mesaj Sayısı : 3630 Rep Puanı : 1007 Aktiflik Puanı : 111840 Kayıt Tarihi : 23/06/10 Cinsiyet :
Kullanıcı Aktifligi Basari : (3/3) Seviye: (1/1) Güçlülük: (1/1)
| Konu: 45nm'de 2.perde; Intel çift çekirdekli E8000 serisi ve Mobil Penryn işlemcilerini duy Perş. Ekim 07 2010, 13:20 | |
| 2 Kasım 2007 tarihinde endüstrinin 45nm üretim teknolojisine sahip x86 tabanlı ilk işlemcilerini duyuran Intel'in anons ettiği 16 işlemcinin 15'ini kurumsal pazar ve müşteriler için hazırlanan Xenon 5xxx serisi, birini ise yüksek performans meraklısı ve bütçesi elveren kullanıcılara yönelik olarak pazara sunulan Core 2 Extreme QX9650 modeli oluşturuyordu. Firmanın bu hamlesi 45nm üretim teknolojisine geçiş ve işlemcilerin hazırlık safhasında kullanılan yeni üretim teknikleri ile sektör dahilinde ciddi ses getirirken ilk dalgada yer alan 45nm işlemciler son kullanıcılar arasında pek konuşulmamıştı. Zira hazırlanan işlemcilerin tamamı kurumsal ve bütçesi müsait kullanıcıları hedeflediği için kullanıcıların büyük bir kısmının gözü kulağı bu ay yapılacak Intel lansmanına çevrilmişti ve Intel beklenen duyuruyu yaparak 45nm üretim teknolojisine sahip yeni masaüstü, mobil ve sunucu işlemcilerini duyurdu.
Intel'in 2008 yılının ilk çeyreği içerisinde duyuracağı 45nm üretim teknolojisini esas alan işlemcilerin detaylarına Donanım Haber okuları açıkçası pek yabancı değil. Sektör devi Intel'in yeni işlemcileriyle ilgili daha önce yaptığımız haberlerimizde hem işlemcilerin teknik özellikleri hemde fiyatları konusunda üye ve okurlarımızı bilgilendirmeye çalıştık. Intel'in 45nm ile ilgili yaptığı 2.hamlesi dahilinde masaüstü ve mobil pazarlar için hazırlanan 12, sunucu ve iş istasyonları için hazırlanan 4 yeni işlemci anons edildi. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, Intel'in Q9000 serisi dahilinde yer alan 45nm üretim teknolojisine sahip 4. çekirdekli ve Yokrfield kod adlı işlemcilerin ufak bir öteleme ile Şubat sonu veya Mart başı gibi kullanıma sunulacağını ve bu ertelemenin detaylarını da sizler ile paylaşmıştık. Core 2 Quad Q9000 serisinin aksine Wolfdale kod adlı ve çift çekirdekli E8000 serisi ve dizüstü bilgisayarlar için hazırlanan Mobil Penryn işlemciler ise planlandığı şekilde bu ay içerisinde satışa sunulacak.
Processor Number ΔCacheClock SpeedFront Side BusForm FactorDual-CoreQuad-Core 45 nmQX977512MB L23.20 GHz1600 MHzDesktop QX965012MB L23 GHz1333 MHzDesktop X90006 MB L22.80 GHz800 MHzMobile 65 nmQX68508 MB L23 GHz1333 MHzDesktop QX68008 MB L22.93 GHz1066 MHzDesktop QX67008 MB L22.66 GHz1066 MHzDesktop X79004 MB L22.80 GHz800 MHzMobile X78004 MB L22.60 GHz800 MHzMobile X68004 MB L22.93 GHz1066 MHzDesktop Intel'in masaüstü kullanıcılar için hazırladığı 45nm üretim teknolojisine sahip Wolfadale kod adlı 4 yeni çift çekirdekli işlemcinin tamamı üzerinde 6MB L2 bellek yer alıyor. 1333MHz'lik FSB hızına sahip olan işlemciler ayrıca mimari de yapılan optimizasyonlar ve eklenen 47 adet yeni SSE4.1 komut seti ile başta çoklu ortam uygulamaları olmak üzere belli uygulamalarda 65nm üretim teknolojisine sahip kardeş modellerine göre ciddi performans farkı yaratmayı amaçlıyor. Daha önceki pek çok haberimizde de belirttiğimiz üzere Intel'in 65nm'den 45nm üretim sürecine geçmesi genel anlamda nanometrik bir küçülme gibi görüse de Intel'in pek çok ince ayar ve optimizasyonu da yeni işlemcileri gerçekleştirmekten geri kalmamış. Intel'in ilk etapta anons edilen çift çekirdekli E8000 serisinin en hızlı model 3.16GHz'lik E8500 modeli olurken en yavaş model ise 2.66GHz'lik E8190 modeli oluyor. Bu arada aynı saat hızlarına sahip olan E8190 ve E8200 modelleri arasında en temel fark ise E8190 modelinin daha çok kurumsal müşterileri ilgilendirebilecek Sanallaştırma ve ugulama güvelik teknolojisi olan TET teknolojisine destek vermemesi gösterilebilir.
Intel'in 45nm üretim teknolojisi ile birlikte attığı en önemli hamlelerden biri de kuşkusuz seviye 2 tampon bellek miktarını ciddi şekilde arttırması gösterilebilir. Bu avantajdan sebeplenen işlemciler arasında yeni mobil işlemciler de yer alıyor. Intel, 45nm üretim teknolojisine sahip ilk mobil işlemcilerini de bu ay içerisinde kullanıma sunuyor. Firmanın hazırladığı 5 yeni mobil işlemcisinin dördü T serisi dahilinde biri ise X olarak bilinen "Extreme" serisi dahilinde yer alıyor. Hatırlanacağı üzere firma geçtiğimiz yaz masaüstü işlemciler de uzunca bir süredir var olan extreme işlemci ailesinin dizüstü ayağını da oluşturmuş ve arka arkaya X7800 ve X7900 modellerini anons etmişti. Donanım meraklılarının da bildiği gibi extreme serisi işlemcilerin en önemli özelliği işlemci çarpanın aşağı olduğu gibi yukarı doğru arttırılabilmesi ve bu sayede daha esnek hız aşırtma potansiyeli sağlaması gösterilebilir. Yeni mobil işlemcilerin saat hızları ise 2.1GHz'de başlıyor ve 2.8GHz'e kadar çıkıyor. İşlemcilerin L2 bellek miktarı ise T8100 ve T8300 modelleri için 3MB diğer modeller içinse 6MB olarak belirlenmiş durumda. Tabi tüm modellerin 800MHz FSB ile geldiğini de unutmamak gerek.
Ayrıca yapılan duyuru da Intel'in performans meraklıları ve Skulltrail sevdalıları tarafında merakla beklenen QX9770 ve QX9775 işlemcilerine ait herhangi bir bilgi yer almıyor. Bilindiği gibi aynı teknik özelliklere sahip olan iki işlemciden QX9775 modeli Skulltrail platformu için LGA771 formunda tasarlanırken LGA775 formunda olan QX9770 modelinin ise Şubat ayı içerisinde X48 yonga seti ile birlikte duyurulması bekleniyor. Ayrıca her iki işlemcinin de 3.2GHz'lik saat hızına, 12MB L2 belleğe ve 1600MHz FSB'ye sahip olduğunu da hatırlatalım.
| |
|