RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR
www.radyoarabeskturk.com
RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR
www.radyoarabeskturk.com
RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR

RADYO ARABESK TÜRK
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Radyo Arabesk TÜRK www.radyoarabeskturk.com

SİTENE HTML KODLAR EKLE




 

 önemli ...Grip ve korunma yolları .....

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
matrix
MODERATÖR
MODERATÖR
matrix


Uyari Seviyesi : uyari yok
<b>Mesaj Sayısı</b> Mesaj Sayısı : 436
<b>Rep Puanı</b> Rep Puanı : 2
<b>Aktiflik Puanı</b> Aktiflik Puanı : 5967
<b>Kayıt Tarihi</b> Kayıt Tarihi : 23/06/10
<b>Cinsiyet</b> Cinsiyet : Erkek

Kullanıcı Aktifligi
Basari :
önemli ...Grip ve korunma yolları ..... Imgleft1/1önemli ...Grip ve korunma yolları ..... Emptybarbleue  (1/1)
Seviye:
önemli ...Grip ve korunma yolları ..... 241687221/1önemli ...Grip ve korunma yolları ..... Emptybarbleue  (1/1)
Güçlülük:
önemli ...Grip ve korunma yolları ..... Imgleft1/1önemli ...Grip ve korunma yolları ..... Emptybarbleue  (1/1)

önemli ...Grip ve korunma yolları ..... Empty
MesajKonu: önemli ...Grip ve korunma yolları .....   önemli ...Grip ve korunma yolları ..... EmptySalı Ekim 12 2010, 20:59

Arkadaşlar malum kış yaklaştı grip vakaları çok ça artacak bundan korunmanın yollarını detaylı bi şekilde anlatacam .... hepsini okursanız biraz vaktinizi alacak ama sağlığınız için bilmeniz gereken bilgilerdir ...

şimdiden tşkler ....

Grip hastalığının etkeni, sürekli değişerek insanların bağışıklık sistemini alt etmeyi başaran influenza virusudur. Yıllar boyunca grip salgınları nedeniyle milyonlarca insanın hayatını kaybetmesi, bilim adamlarını bu virus ile ilgili birçok araştırma yapmaya sevketmiştir. Bu nedenle influenza virusu üzerinde en fazla araştırma yapılan viruslardan birisidir.

İnfluenza virusunun A, B, ve C olmak üzere üç tipi mevcuttur. A tipi virus hem insanlarda hem de kuş, kümes hayvanları ve domuz gibi hayvanlarda hastalık yaparken, B tipi sadece insanlarda hastalık yapar. C tipi ise çok hafif derecede hastalık yaptığı için salgınlara yol açmaz. İnfluenza A virusunun içerdiği Hemaglutinin ve Nöraminidaz gibi antijenlere göre ayrılabilen alt tipleri de mevcuttur ve bu alt tipler H1N1, H3N2 gibi yazılımlar ile ifade edilir. B tipi ve C tipi virusun ise alt tipleri yoktur.



Sürekli değişen bir virusun yol açtığı Hiç değişmeyen bir hastalık: GRİP

Grip, Influenza adı verilen bir virus tarafından oluşturulan, ani olarak 39°C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır.

Daha sonra hastalık tablosuna boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler eklenir ve bazı vakalarda da karın ağrısı, bulantı, kusma görülebilir. Ateşin 39°C nin üzerinde olması, şiddetli kas ağrıları ve halsizlik nedeniyle hastalığı ayakta geçirmek olanaksızlaşmakta ve hastaları mutlaka 3-7 gün yatağa mahkum etmektedir. Yaklaşık bir hafta içinde belirtiler kaybolmakta ancak halsizlik belirtilerin kaybolmasından sonra da devam etmekte, hatta 2 hafta kadar sürebilmektedi.

Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bu kadar ciddi tablolara yol açabilen grip halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. Soğuk algınlığı ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karıştırılmamalıdır.

Ayrıca grip, özellikle çocuklar ve yaşlılarda ikincil enfeksiyonlara zemin hazırlamakta ve orta kulak iltihabı, zatürre, beyin zarı ve beyin dokusu enfeksiyonları gibi komplikasyonlara neden olmaktadır. Sözü edilen bu kadar özelliğin üstüne hastalığın spesifik tedavisinin olmadığını da eklersek ne kadar önemli bir sorun ile karşı karşıya olduğumuz daha iyi anlaşılmaktadır.



Grip Nasıl Bulaşır ?


Grib'e yol açan Influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yolları, öksürük ve hapşırıklar ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmadır.

Hasta kişilerden etrafa saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneğinde olması bulaşıcılığı daha da arttırmaktadır. Hasta bir kişinin bir ortama girip çıkması bile o ortamda bulunan kişileri hastalığın bulaşması açısından risk altına sokmaktadır. Bu nedenle grip evde, iş yerinde, okullarda, kreşlerde, toplu taşım araçlarında çok kolaylıkla bulaşır.

Mikrobu kapmış ancak henüz belirtileri başlamamış kişilerde yani hastalığın kuluçka süresince de bulaştırma mümkündür. Bulaşma yolları oldukça basit ve bulaşması bu kadar kolay olan bir hastalığın bulaşma yollarına karşı önlem almanın çok zor olduğu hatta olanaksız olduğu açıktır.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]


Gripten Korunma

Grip Aşısı Nasıl Etki Eder?
Grip aşısı ile, vücudumuza grip virüsünün insan savunması tarafından tanınan özellikle dış yüzeyindeki ve çekirdek yapısındaki antijen olarak adlandırılan bazı protein yapıdaki parçacıklarını vermekteyiz. Böylece, bu cansız parçacıklar savunma mekanizmalarımızı harekete geçirmekte ve virüse karşı savunma elemenları oluşarak aynı zamanda savunma hafızasına alınmaktadır. Sonrasında gerçek virüs ile karşılaşıldığında, çok hızlı bir şekilde virüs daha hücrelerimize ulaşamadan yok edilebilmektedir.

Zamanlama ve Dozaj

Grip aşısı tüm kış sezonu boyunca uygulanabilir. Ancak aşıdan tam yarar sağlanması açısından grip salgınlarının başlamasından önce aşının uygulanması gerekir. Bu nedenle Aralık ayının sonuna kadar aşı olunması önerilir.

Grip Aşısını NE ZAMAN Olmalı?

[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

Uygulama Şeması

Yaş Grubu
Ürün
Doz
Doz Sayısı
Uygulama Yolu

6-35 ay
Vaxigrip
0.25 ml
1 veya 2*
intramuskuler**

3-8 yaş
Vaxigrip
0.50 ml
1 veya 2*
intramuskuler**

>8 yaş
Vaxigrip
0.50 ml
1
intramuskuler**








* 9 yaşından küçük olan, hayatında ilk defa grip aşısı yaptıracak çocuklarda aralarında en az 1 ay süre olmak üzere 2 doz aşı önerilir.
** Önerilen aşı yeri, erişkinlerde ve büyük çocuklarda deltoid kastır. 2 yaşın altındaki bebeklerde uyluğun anterolateralinden uygulanması önerilir.

Kimler Aşı Olamaz ?

Grip Aşısı, son derece güvenli ve yan etkileri çok az olan bir aşıdır. Diğer aşılarla eşzamanlı olarak kullanılabilir (örneğin zatürre aşısı ile aynı anda, farklı kollardan uygulanabilir). Grip aşısı, kesinlikle gribe neden olmaz, zira canlı ya da zayıflatılmış (attenue) virüs içermez. Aksine, aşının içeriğinde sadece virüsün parçacıkları bulunur (split aşılarda - örneğin Vaxigrip).Aşı öncesi ya da sonrası özel bir hazırlığa (gıda-içeçek kısıtlaması, banyo yasağı vb) gerek yoktur.

Bazı kişilerin grip aşısı olmamaları gerekir. Bunlar:

- 6 aydan küçük bebekler
- Yumurtaya karşı anafilaktik tarzda allerjisi olanlar (yumurta yediğinde allerjik şoka girenler).
- Hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan bayanlar (ancak doktor tarafından kesin gerekli olduğu tespit edilirse grip aşısı olabilirler)

Aşı bu grupların dışında güvenle uygulanabilir.

38 derece üstünde ateşi olan hasta kişilerde, aşı uygulamasının ateş düştükten sonra yapılması önerilir.


Sorularınız için ücretsiz Aşı Danışma Merkezi: 0800 211 33 31 bunu arayıp daha detaylı bilgi alabilirsiniz


Şeker Hastalarına Özel

Şeker Hastasıysanız Gribe karşı Hayatınızı Koruyun!!

Diyabetli bir hasta için grip, ağrı ve ateşten daha öte tehlikeler ifade eder. Grip şeker hastası için daha fazla hasta olma, daha çok hastanede zaman geçirme ve hatta ölüm demektir. Çünkü diyabet hastasının bağışıklık sistemi grip virüsüyle savaşacak kadar güçlü değildir. Dolayısıyla grip ve zatürreden ölen insanların sayısı diyabetiklerde üç katına çıkmaktadır. Aşı olarak bu riskten kurtulabilirsiniz. Grip mevsimi başlamadan bu aşıyı doktorunuzdan veya klinikten, eczanelerden satın alabilirsiniz. Fakat önce doktorunuzla konuşmalısınız. Yumurtaya karşı anafilaktik tarzda allerjisi olanlar, grip aşı olmamalıdırlar.

Diyabet: Bir hastalık, Birçok RİSK.

Grip epidemisi sırasında gribe yakalanmış diyabet hastaları mutlaka hastaneye yatırılarak tedavi edilir.
Gribe yakalanmış bir diyabet hastası normalden 6 kez daha fazla hastaneye gitmek zorundadır.
Grip sezonu boyunca, diyabet hastalarının ölüm oranı %5 ila % 15 artar.
Grip ve zatüreden ölen diyabet hastalarının sayısı diyabetli olmayanlara göre üç kat daha fazladır.
Her yıl sayıları 10.000 ile 30.000 arasında değişen diyabet hastalsı grip veya zatürreden ölmektedir.
Gripten ölen diyabet hastalarının sayısının gittikçe artmasına rağmen, büyük çoğunluğunun grip aşısı olmadığı tespit edilmiştir. Yine ölümcül tehlike ifade eden zatürre'ye karşı aşılama oranı ise çok daha düşüktür.
Diyabete ek olarak kalp ve damar hastalıkları, böbrek hastalıkları olanlarda ve 50 yas üstü kişilerde risk katlanarak artmaktadır.
Şeker Hastaları için düzenlenen Kampanya

A.B.D.'de bu tehlikeyi duyurabilmek için için CDC’nin Ulusal Bağışıklık Programı ve Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi CDC’nin Ulusal Kronik Hastalıklardan Korunma Merkezi ile ortak bir çalışmaya gittiler. A.B.D.'de bulunan Hastalıkları Kontrol Merkezi'nin (CDC - Centers for Disease Control) düzenlediği bu kampanya diyabet hastalarının karşılaştığı diğer hastalıkları azaltmayı amaçlamaktadır. Uyarılar, hastaları ve sağlık profesyonellerini zatüre ve grip aşısı konusunda yönlendirmeleri şeklinde oldu. CDC'nin "Diabetes: One disease. Many Risks." kampanyasının orijinali için TIKLAYIN

Tedbir Alın!
Bir can yeleği ile, grip aşısının ortak yanı nedir? Eğer diyabetikseniz, bir doz grip aşısı, hayatınızı kurtarabilir…
Eğer diyabetiniz varsa diyet ve egzersiz yapmalı ve sıkça doktor kontrolünden geçmelisiniz. Ve bu programa mutlaka aşıyı eklemelisiniz. Diyabet kontrolune sadık kalmanın bir yolu da budur.




Grip aşısı olursam grip olur muyum?

Hayır...
Grip aşısı canlı virüs içermez ve size grip bulaşmaz.Bazı insanlar aşı olduktan bir veya iki hafta içinde nezle olurlar. Bunun sebebi aşı değildir çünkü grip nezle değildir.
Eğer grip aşısı olduysanız ve düşük bir ihtimalle gribe yakalansanız bile, aşı sizin hastalığı daha hafif geçirmenizi sağlayacak ve daha az hastaneye gideceksiniz.

Her sene grip aşısı olunmalı mı?

Evet...
Grip virüsleri her yıl değişir. Dolayısıyla korunduğunuzdan emin olmak istiyorsanız her sene aşı olmalısınız.

Ailemin de grip aşısı olması gerekir mi?

Evet...
Grip çok bulaşıcı bir hastalıktır. Aşı olmak sadece onları gripten korumaz sizin ve diğer aile bireylerinin de hastalık kapma riskini azaltır.

Gribe karşı aşılanın.. Sevdiklerinizle daha sağlıklı bir yaşam için.


KİMLER RİSK ALTINDA ?

Dünya Sağlık Örgütü, ACIP (Bağışıklık Uygulamaları Danışma Kurulu – ABD), T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından, çeşitli gruplar gribin olumsuz etkileri açısından risk grubu olarak tanımlanmaktadır.

Tüm sağlık otoriteleri, aşağıdaki ilk gruba giren kişilerin her yıl aşılanmasını “mutlak” önermektedir. Ayrıca aşağıda 2. ve 3. grupta yer alan kişilerin de her yıl grip aşısı olmaları, çeşitli sağlık otoriteleri tarafından önerilmektedir.

Aşağıda, ACIP’in 2002 önerileri doğrulrusunda risk grupları yer almaktadır.

Kimler Grip Aşısı Olmalı ?
1) Gribin yaşamsal risk oluşturduğu ve tıbbi açıdan mutlaka aşılanması önerilenler:
65 yaşından büyük kişiler
Şeker hastaları (diyabet)
Astım hastaları
Kronik akciğer hastaları (Bronşit vb.)
Kronik kalp ve damar sistemi hastaları (koroner arter hastaları)
Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı –hemoglobinopati- olanlar, kanser hastalı, immunsupresif kullananlar)
Huzurevi, bakımevi vb ortamlarda yaşayanlar

2) İkincil risk grupları Yukarıdaki risk grubunda yer alanlarla yakın temasta olanlar ve
50-64 yaş arası bireyler
Sağlık Personeli
Yukarıda belirtilen risk grupları ile aynı ortamda yaşayanlar
Huzurevi, bakımevi ve benzeri yerlerde çalışan personel

3) Spesifik gruplar için öneriler
Hamile bayanlar (4 aylıktan itibaren)
HIV ile enfekte kişiler
Sık seyahat edenler
Gribin tıbbi ve ekonomik olumsuz etkilerinden korunmak isteyen kişiler (iş adamları, üretimde çalışanlar, sporcular vb)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
önemli ...Grip ve korunma yolları .....
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Hit Arttırmanın Yolları
» Göz Yaralanmalarında Korunma Ve Ilkyardım
» Sivilceler ve korunma yöntemleri
» internetten para kazanma yolları
» MSN den IP almak ve bilgisayara girmek (KORUNMA YÖNTEMLERİ)

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR :: Sağlık :: Tavsiyeler-
Buraya geçin: