matrix
Uyari Seviyesi : Mesaj Sayısı : 436 Rep Puanı : 2 Aktiflik Puanı : 5967 Kayıt Tarihi : 23/06/10 Cinsiyet :
Kullanıcı Aktifligi Basari : (1/1) Seviye: (1/1) Güçlülük: (1/1)
| Konu: Soframız Kanserojen madde kaynıyor!! Salı Ekim 12 2010, 21:09 | |
| - Alıntı :
- TÜBİTAK gıda ürünlerindeki kanser yapıcı akrilamid maddesini araştırdı. 20 çeşit ürün üzerinde yapılan araştırmada geleneksel gıda ürünleri temiz çıktı. Kanser yapıcı maddeli ürünlerin yasaklanması gündemde.Türkiye’de ilk defa gıda ürünlerinin kanser yapma etkisi araştırıldı. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu’nun (TÜBİTAK) 9 ay süren gıda ürünleri ile ilgili kanser taramasından çarpıcı sonuçlar çıktı.
Cips, ****er, kahvaltılık gevrekler, bisküvi ve bebe bisküvileri ile patates ve ekmek kızartmalarında yüksek miktarda kanserojen akrilamid maddesi tespit edildi. Tulumba tatlısı ve beyaz ekmek kabuğunda da kayda değer miktarda kanserojen maddeye rastlandı. Izgara, döner, tahin helvası, çavdar ekmeği, baklava ve pilavda ise akrilamid miktarı ölçülebilir değerlerin altında çıktı. Ancak uzmanlar ızgara ve dönerde kansere yol açabilecek başka toksikler olabileceğine dikkat çekiyor. Projenin Türkiye koordinatörü Dr. Hülya Ölmez, çalışmanın sonucuna göre akrilamid içeren gıdaların yasaklanabileceğini ya da ambalaja uyarı yazıları konulabileceğini söyledi. TUBİTAK’IN TÜRKİYE TESPİTİ Gıda maddesi Akrilamid (mikro g/kg) Pirinç pilavı Ölçülebilir değerin altında Tahin helvası Ölçülebilir değerin altında Kebap, döner, ızgara Ölçülebilir değerin altında Çavdar ekmeği Ölçülebilir değerin altında Beyaz ekmek (kabukta) 40-160 Kızarmış ekmek (hazır) 200 Hazır çorbalar 40-60 Tulumba tatlısı 40-45 Bebe bisküvisi 400-600 Bisküvi 70-130 ****er 70-200 Kahvaltılık gevrekler 80-350 GIDALARDA AKRİLAMİD SEVİYESİ Gıda maddesi Akrilamid (mikro g/kg) Ekmek 40-160 Kızarmış ekmek 90-1430 Sade kek 150-400 Zencefilli kek 1070-1410 Bisküviler 260-1450 ****erler 180-420 Çeşitli fırıncılık ürünleri 230-3200 Kahvaltılık tahıllar 30-1400 Bebek bisküvileri 150-610 Patates kızartması 330-3700 Kahve (bir bardakta) 25 Çikolata Ölçüm yöntemi oturtuluyor Yüksek ısıda protein ile şeker kimyasal reaksiyona girip akrilamid maddesini doğuruyor. Bu yüzden asparajin içeriği yüksek gıdalarda daha ileri seviyede akrilamid oluşuyor. Akrilamid normalde gıdalarda hiç bulunmuyor. Bu madde plastik sanayiinde kullanılıyor. Sigarada kansere yol açtığı sanılan maddeler arasında akrilamid de bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Tarım Örgütü (FAO) insanlara akrilamid içeriği yüksek gıdaları mümkün olduğunca tüketmemeyi ve taze sebze-meyve ağırlıklı beslenmeyi öneriyor. | |
|