RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR
www.radyoarabeskturk.com
RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR
www.radyoarabeskturk.com
RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR

RADYO ARABESK TÜRK
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Radyo Arabesk TÜRK www.radyoarabeskturk.com

SİTENE HTML KODLAR EKLE




 

 Kansere Karşı Kalkan Bulgur Pilavı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Blade
ADMİN
ADMİN
avatar


Uyari Seviyesi : uyari yok
<b>Mesaj Sayısı</b> Mesaj Sayısı : 3630
<b>Rep Puanı</b> Rep Puanı : 1007
<b>Aktiflik Puanı</b> Aktiflik Puanı : 111715
<b>Kayıt Tarihi</b> Kayıt Tarihi : 23/06/10
<b>Cinsiyet</b> Cinsiyet : Erkek

Kullanıcı Aktifligi
Basari :
Kansere Karşı Kalkan Bulgur Pilavı Imgleft3/3Kansere Karşı Kalkan Bulgur Pilavı Emptybarbleue  (3/3)
Seviye:
Kansere Karşı Kalkan Bulgur Pilavı 241687221/1Kansere Karşı Kalkan Bulgur Pilavı Emptybarbleue  (1/1)
Güçlülük:
Kansere Karşı Kalkan Bulgur Pilavı Imgleft1/1Kansere Karşı Kalkan Bulgur Pilavı Emptybarbleue  (1/1)

Kansere Karşı Kalkan Bulgur Pilavı Empty
MesajKonu: Kansere Karşı Kalkan Bulgur Pilavı   Kansere Karşı Kalkan Bulgur Pilavı EmptyCuma Ekim 08 2010, 10:41

Kansere karşı bulgur pilavı

Tıp dünyasında gıda araştırması yapan bilim adamları, bağırsak kanserini ve mide ülserini önlemede bulgurun faydalarını gözler önüne sererken, tüketimine ağırlık verilmesini istiyorlar.

Türk milletinin neredeyse milli yiyeceklerinin arasına giren bulgur pilavının besleyici özelliğinin yanı sıra bağırsak kanserini ve mide ülserini önlemede de etkili olduğunu biliyor muydunuz?
Pilav pişirmesini erkekler de dâhil çoğu insan bilir. Kıvamını tutturmak ise ayrı bir maharet ister. Tarihi çok eskiye dayanan köklü yemeklerimizden olan pilav, eskiden daha çok bulgurla yapılırdı. Farklı lezzetiyle düğünlerin, davetlerin sultanı iken günümüzde köylü yemeği diye küçümseniyor. Liderliğini kaptırdığı pirinç şehirlilerin gözdesi olsa da bulgur kadar besleyici olmadığının kendisi de farkında. Bir zamanlar bulgurdan yapılan etli, tavuklu, içli pilavlar şimdilerde pirinçten yapılır oldu.
Davetlerde, mevlitlerde toplu yemek ikramlarında bulgurun yerine pirincin tercih edilmesi daha sağlıklı olmasından değil, daha popüler olmasından kaynaklanıyor. Oysa bulgur, dünyanın kurulmasından beri var olan buğday kadar eski geçmişe sahip. Pirinç ise bulgurdan çok sonra keşfedilmiş bir yiyecek...
Bizde bulgura hak ettiği değer verilmese de dünya mutfaklarında önemli bir kullanım alanına sahip. Türkî cumhuriyetlerde pirinçten fazla tüketilen bulgur, dünya ülkelerinden rağbet görüyor.

Sağlığın bekçisi
Yapılan araştırmalarda bulgurun besleyici değerinin ne kadar üstün olduğu ortaya çıktı. Posa miktarının yüksek olduğu, vücut için önem arz eden folik asitin bol miktarda bulunduğu bulgur, sağlık için tam bir hazine. Özellikle radyasyona karşı epeyce dayanıklı olması gelişmiş ülkelerdeki ordu yönetimine, askerlerini kimyasal tehlikelerden korumak için bulgur stokları yaptırıyor. Tıp dünyasında gıda araştırması yapan bilim adamları, bağırsak kanserini ve mide ülserini önlemede bulgurun faydalarını gözler önüne sererken, tüketimine de ağırlık verilmesini istiyorlar.
Bulgurdaki kepek suda çözülmediği için kan şekeri ve yağını yükseltmemesi ayrıca sindirim sistemini de düzene sokması değerini bir kat daha artırıyor. “Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olanlar” muhtemelen evlerindeki hazinenin farkında değiller. Buğdayın bereketli başaklarından ayıklanan taneler kazanlarda Allah için çile çeken dervişler gibi kaynaya kaynaya sabırla pişerken insanı kendisi gibi dirençli yapmaya gönüllü bulgur, değerinin ve itibarının iade edileceği günleri sabırla bekliyor.

Temcit pilavı
Pilav demişken temcit pilavını duymayan yok gibidir. Temcit, sözlük anlamı olarak “Allah’ı yüceltme” manasına gelir; aynı zamanda bir ilahinin de ismi... Eskiden sabah namazından önce camilerde okunurdu. Günümüzde bu âdet devam etmiyor. O zamanlar pilavın itibar gördüğü Anadolu’da bilhassa ramazanlarda müezzinler sahurdan önce okurlarmış ki, kadınlar erken kalkıp pilav hazırlasınlar. Bazı uykuyu seven uyanık hanımlar, tazesini yapmak yerine bir gün önceden yaptıkları pilavı ısıtıp getirirlermiş. Bunun farkına varan beyler ramazan hürmetine ses çıkarmazlarmış ama ramazandan sonra bu durum devam edince, “Temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp getirme!” diye hanımlarına çıkışır olmuşlar. Bayatlamış konulara vurgu yapılan bu söz de ilhamını pilavdan almış olmalı...
Bulgur pilavını pilavdan saymayanlara bir sözümüz yok. Ama sağlıklarını güçlendirmek isteyenlere bilhassa şehirlerde unutulmaya yüz tutan bu lezzeti canlandırmalarını tavsiye ediyoruz. Karın şişliğinden şikâyet edenlere de pilavdan sonra birkaç bardak açık çayın iyi geldiğini hatırlatalım. Bulgurun çiğ köftesinden salatasına kadar birçok kullanım alanları olsa da pilavın yeri her zaman başta gelir. “Canı pilav isteyen kaşığı belinde taşır” demiş atalarımız. Belli ki kıymetini bizden iyi biliyorlardı. Plastik kaşıkların steril ambalajlar içinde her yerde bulunması pilav severleri kaşık taşıma zahmetinden kurtarıyor. Ne diyelim? “Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın.”

Bulgurun faydaları
- Bulgur kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen posa/lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir. Ayrıca bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır.

- İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir

- Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir.

- Kolesterol içermez.

- Hububat ürünlerinin en büyük dezavantajı olan fitik asit, bulgurun sahip olduğu pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bulgurda bulunmaz.

- Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırır, kabızlığı engeller ve bağırsak kanserini önler.

- Bakliyatlarla karıştırıldığında dünyadaki en önemli besin kaynağı durumuna gelmektedir.

- Radyasyonu emmez ve radyasyona karşı dayanıklıdır. Bu nedenle bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, askeri ve sivil amaçlar için stokta tutulan ürünlerdendir.

- Pişirme işlemi esnasında tanenin ruşeym kısmında bulunan besin maddeleri tane içerisine nüfuz ettiğinden besin değeri diğer ürünlerden (ekmek, makarna) daha yüksektir.

alıntı
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.radyoarabeskturk.com/
 
Kansere Karşı Kalkan Bulgur Pilavı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
»  Salçalı Bulgur Köftesi
» Köfteli İç Pilavı
» Kalkan Yumurtalı Omlet
» Kalkan Balığı Mönier
» Amerikan Mutfağı-Fırında kalkan balığı Tarifi

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
RADYO ARABESK TÜRK FORUM ALEM BİZİ DİNLİYOR ARABESK DAMAR :: Sağlık :: Diyet - Estetik - Beslenme-
Buraya geçin: