Bisküvili Kiremit Pasta
Malzemeler :
• 1 paket burçak bisküvi
• 1 paket kakaolu bisküvi
• 1 paket kakaolu puding
• 2,5-3 su bardağı süt Hazırlanışı : Pudingi paketinin arkasında belirtilenden daha az miktarda süt ile pişirip hazırlayın. Biraz soğuduktan sonra uzun bir servis tabağını ve 1 kase su hazırlayın. Burçak bisküvinin bir yüzünü suya batırıp puding sürün, tabağa dik bir şekilde koyun. (ilk bisküvi ayakta durmayabilir)
Daha sonra aynı şekilde kakaolu bisküvinin bir yüzünü ıslatın ve puding sürün diğer bisküvinin yanına koyun. Bu şekilde 1 burçak, 1 kakaolu olacak şekilde bisküviler bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Kalan pudingi bisküvilerin üzerine ve yanlarına sürüp buzluğa kaldırın. 1 gece beklettikten sonra buzdolabına alın. Pastayı dilimlerken 45 derece açıyla keserek servis yapın.
AMASYA TATLISI
Malzemeler : • 1 adet yumurta,
• Yarım su bardağı yoğurt,
• Yarım su bardağı toz şeker,
• Alabildiği kadar un,
• Yarım paket kabarma tozu,
• 2 çorba kaşığı margarin,
• Yarım çay bardağı sıvıyağ,
• Yarım su bardağı dövülmüş ceviz.
ŞERBETİ İÇİN:
• 2,5 su bardağı toz şeker,
• 2,5 su bardağı su,
• Yarım limon suyu,
ÜZERİ İÇİN:
• 1 adet yumurta sarısı,
• Hindistan cevizi
Hazırlanışı : Geniş bir kapta yumurtaları çırpın.Yoğurt,sıvıyağ ve erimiş margarini ekleyin.Şekeri,unu ve kabartma tozunu yavaş yavaş karıştırın.Son olarak cevizi de ilave edip yoğurun.Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar kopartıp hafifçe yassılaştırın. Yağladığınız tepsiye dizin.
Hamurların üzerine çizikler yapın.Önceden orta derecede ısıtılmış fırında pişirin.Tatlı sıcakken üzerine kaynatıp ılıttığınız şerbeti dökün.
ARMUT TATLISI
Malzemeler : • 6 adet armut
• 4 su bardağı pudra şekeri
• 5 su bardağı su
• 1 paket vanilya
• 1/4 su bardağı süt
• 2 çay bardağı toz şeker
• 4 adet yumurta
• 4 yaprak jelatin
• 1 kutu çiğ krema
Sosu için:
• 1/2 su bardağı süt
• 1 yumurta sarısı
• 1 çorba kaşığı bal
Hazırlanışı : Pudra şekeri, su ve vanilyayı bir tencereye koyup 5 dakika kaynatın. Ayıklanmış ve ikiye bölünmüş armutları şerbetin içine atın ve yumuşayana kadar içinde tutun. Soğuduktan sonra ince ince dilimleyin.
Jelatini ılık suda eritin. Toz şekeri, 2 çorba kaşığı su ile yakıp karamel haline getirin. Karamel rengini alınca üzerine 1 çorba kaşığı su ekleyin sıcak sütü de karamelli karışıma döküp karıştırın.
AŞK DÜĞÜMÜ
Malzemeler : • 2 su bardağı un (250 gr)
• Yarım yemek kaşığı pudra şekeri
• 1 çay kaşığı tuz
• 2 adet yumurta
• 2 adet yumurta sarısı
• Sıvı yağ
Hazırlanışı : 2 su bardağı unu pudra şekeri ve tuzla birlikte bir kaseye eleyin. Unun içine yumurta ve yumurta sarılarını ekleyip karıştırın. Düzgün bir hamur elde edip hamura top şeklini verin.
Tezgahın üzerine 3 yemek kaşığı un serpin. Hamuru 10 dakika tezgahtaki unu emerek parlak bir hal alıncaya kadar yoğurup buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. Buzdolabından çıkarıp tezgah üzerinde merdaney ya da oklava yardımıyla bıçak sırtı kalınlığında açın. 1 cm genişliğinde ve 13 cm uzunluğunda şeritler kesin. Her bir şeride birer düğüm atarak kenara bırakın.
Şeritleri tavada altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Ilık olarak üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.
ASURE
Malzemeler : • 1 su bardağı dövme,
• 2 su bardağı aşurelik buğday,
• 1 su bardağı kuru bakla,
• 3 su bardağı kuru fasulye,
• 4 su bardağı pekmez,
• 1 su bardağı nohut,
• 4 çorba kaşığı kuş üzümü, 2 kahve fincanı kuru üzüm,
• 3 kahve fincanı badem,
• 3 kahve fincanı ceviz,
• 4 adet kuru incir,
• 3 su bardağı toz şeker,
• 3 çay kaşığı tarçın,
• 1 su bardağı loğlaz,
• 1 su bardağı gül suyu,
• 1.5 bardak su,
• Çekilmiş Antep fıstığı, susam.
Hazırlanışı : Akşamdan ıslatılan nohut, fasulye ve loğlaz, dövme, bakla, aşurelik buğday pişirilerek bir tencereye boşaltılır. Badem, üzüm, kuş üzümü, kuru incir, toz şeker, tarçın, gül suyu ve pekmez ilave edilip tüm malzemeler kıvama gelinceye kadar pişirilmeye devam edilir.
Pişirilen aşure kaselere boşaltılıp üzerine iri çekilmiş ceviz, fıstık ve susam konularak sıcak ve ya soğuk olarak servise sunulur.
BADEM EZMESİ
Malzemeler : • 400 gr. badem,
• 1 su bardağı toz şeker,
• Yarım su bardağı su
Hazırlanışı : Bademleri ılık suda ıslatıp kabuklarını soyun.Bir tencerede şekeri ve suyu kaynatarak koyu kıvamlı şerbet haline getirin. Bademleri robotta kıyın.Kıyılmış bademlerin üzerine şerbeti döküp karıştırın.
Kıvamlı bir hamur haline gelince elinizle şekil verin.
BAKLAVA
Malzemeler : • Un (ekstra baklavalık) 1000 g
• Yumurta 150 g
• Tuz 10-15 g
• Biskin Baklava Özel 900 g
• Çekilmiş fıstık 400 g
Kaymak İçin
• Süt 1 litre
• İrmik 100 g Şurup İçin
• Şeker 2000 g
• Limon 1/2 adet
• Su 1.5 litre
Hazırlanışı : Kaymak
Kaynamış sütün içine irmik konularak karıştırılır. Beş dakika kaynadıktan sonra ocaktan indirilip soğumaya bırakılır.
Şurup
Bir tencere içine şeker ve su konulur. Kaynama ısısına geldiği zaman içersine 10 damla limon damlatılır. Kaynadığı süre zarfında tencere kenarı şekerleme yapmasın diye bir fırçayla silinir. 10 dakika kaynadıktan sonra soğumaya bırakılır.
Baklavanın Tamamlanması
Un, yumurtalar ve tuz az miktarda su ile karıştırılarak sert bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Hamur, avuç içi büyüklüğünde yumaklar haline getirilir.
Hazırlanan yumaklar nişasta ve merdane yardımıyla mümkün olduğu kadar ince açılır. Açılan hamurlar eritilmiş Biskin Baklava Özel ile yağlanmış tepsiye serilir. Her katın arası yağlanmak suretiyle beş kat tamamlanır.
Beş kat olan yağlanmış hamurun üzerine hazırlamış olduğumuz kaymak serilir. Kaymağın üzerine bolca, çekilmiş Antep fıstığı serpilir.
Tekrar açtığımız hamurlardan her katı yağlamak şartıyla beş kat daha konulur. Hamurların açılma işlemi tamamlandıktan sonra tepsiden taşan hamurlar kesilir.
Baklava istenilen şekilde dilimlenip, eritilmiş Biskin Baklavalık yağ ilave edilir. 5-10 dakika dinlendirilip 220-230°C’lik fırında 35-40 dakika pişirilir.
Pişirdiğiniz baklavada tepsi içinde fazla yağ kalmışsa yağı süzünüz ve kaynattığınız şurubu dökünüz. Üzerine çekilmiş fıstık serpiniz.
Not: Cevizli Baklava, fıstık yerine ceviz kullanılarak yapılır. Kuru baklava hazırlanırken içine kaymak konulmaz. Şurubu verildikten sonra serin bir ortamda kurutulup içindeki şekerin kristalleşmesi ile elde edilir. Kuru baklava uzun süre muhafaza edilebilir.
BALLI MUZLU AYVA TATLISI
Malzemeler : • 4 ayva
• 1 elma
• 100 g çekirdeksiz kuru üzüm
• 8 su bardağı su
• 6 su bardağı tozşeker
• ½ çay kaşığı şeker boyası 4 yemek kaşığı bal
• 4 muz
• 8 yemek kaşığı kaymak
• 4 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
• Tarçın
Hazırlanışı : Ayvaların kabuklarını soyun, ikiye bölün, ortalarını iyice oyun. Su ve 5 su bardağı şekeri, şeker boyasıyla karıştırın, ayvaları içine yerleştirerek, meyveler yumuşayana kadar pişirin.
Elmayı rendeleyin, üzüm, 1 su bardağı tozşeker ve tarçını orta ateşte kavurun.
Ayvaları tepsiye dizin, elmalı karışımı üzerlerine pay edin. 180 derece fırında 10-15 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis tabaklarına alın. Muzları dilimleyip, ayvaların çevresine dizin.
Muzların üzerine küçük parçalar halinde kaymak yerleştirin, kaymağın üzerine ceviz serpin. Cevizin üstünde bir kaşık balı gezdirip, servis yapın.
BALLI POFUDUK
Malzemeler : • 3 adet Yumurta
• 1,5 su bardağı Un
• 1 çay kaşığı Karbonat
• 1 paket Vanilya
• 2 çorba kaşığı Şeker
• 1,5 Limonun Suyu ve kabuğunun Rendesi
Üzeri için;
• 2 çorba kaşığı Bal
• 1 çorba kaşığı Pudra Şekeri
• Kızartmak için, Sıvı Yağ
Hazırlanışı : Yumurtayı ve şekeri iyice çırpın. Unu, karbonatı, limon suyunu, limon kabuğu rendesini ve vanilyayı iyice karıştırın. Tavada yağı kızdırdıktan sonra hamurdan bir kaşık kadar alıp kızgın yağa dökün. Hamurları yağda iyice kızarttıktan sonra yağını süzerek servis tabağına alın.
Üzerlerine bal ve pudra şekeri gezdirdikten sonra servi yapın
BİSKUVİLİ MUHALLEBİ
Malzemeler : Muhallebi için:
• 1 lt. süt
• 1 su bardağı toz şeker
• 1 su bardağı pirinç unu,
• 1 paket vanilya Bisküvi
Karışımı için:
• 1 paket sade bisküvi
• 1 adet elma
• 1 adet muz
• 2 çorba kaşığı toz şeker
• 1 çay bardağı ceviz yada fındık içi
Hazırlanışı : Bir kapta sütü ve pirinç ununu iyice karıştırın. Koyulaşmaya başlayınca şekerini ekleyerek muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Son olarak vanilyayı ekleyin. Bisküvileri kırarak toz haline getirin. Tavada rendelenmiş elmaları şekerle karıştırarak 2 dk. kadar pişirin.
Muzu, cevizi veya fındığı bisküvi karışımının içine ilave edin.Kupların içine sırayla bir kat bisküvi karışımı bir katta muhallebi koyarak kat kat döşeyin. Üzerini süslemek için dövülmüş ceviz ya da fındık içi serpin. Dolapta soğuduktan sonra servis yapın.
BULBUL YUVASI
Malzemeler : • 240 gr un
• yarım yemek kaşığı sirke veya 1 yemek kaşığı limon suyu
• 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
• yarım çay kaşığı tuz
• yarım bardak su Şurubu;
• 2,5 su bardağı tozşeker
• 1 su bardağı su
• 1/4 limon
Üstü için;
• 1 yumurta
• 50 gr yeşik fıstık
Hazırlanışı : 1. Yarım ölçü yaprak hamuru hazırlayın.
12. Milföy hamurunu son dinlenmden sonra yarım santim kalınlığında açın; 8 cm çapında yuvarlak nemse kalıbıyla kesin ya da bıçakla karelere bölün. Hamurları ortaya doğru büzerek yuva biçiminde toplayın.
3. Hamurları bir tepsiye sıralayın. Çatalla kenarlarını birkaç yerinden delip üzerlerine yumurta sürün. Kızgınca fırında pembe renkte pişirin. Hazırladığınız soğuk şuruba atıp servis tabağına çıkartın. Ortalarına kıyılmış şamfıstığı koyup servis yapın.
CEVİZLİ KALBURA BASTI
Malzemeler : • 1 su bardağı toz şeker,
• 3/4 su bardağı un,
• 3 çorba kaşığı dövülmüş ceviz,
• 1/3 su bardağı maden suyu,
• 2 tatlı kaşığı limon suyu,
• 1,5 su bardağı su.
Hazırlanışı : Şekeri ve suyu bir tencereye koyup 10 dk.kaynattıktan sonra limon suyunu da ekleyip soğumaya bırakın. Unu geniş bir kaba koyup ortasını açın. İçine maden suyunu ve yağı ilave edin. Kulak memesi kıvamına gelinceye dek hamuru yoğurun. 12 parçaya bölüp bezeler yapın.Her bezeyi kalbur ya da rende üzerine koyup üzerine parmaklarınızla bastırıp iz çıkmasını sağlayın.Ortalarına bir çay kaşığı iç koyup rulo yapın. Tepsiyi bir çorba kaşığı yağ ile yağlayıp tatlıları dizin.
200 derecede ısıtılan fırında 35 dk.kadar pişirin. Fırından çıkınca üzerilerine soğutulmuş şerbet dökün.Şurubu çektikten sonra servis yapın.
CEVİZLİ MUZ TATLISI
Malzemeler : • 4 muz
• 1 çay kaşığı vanilya
• 15 gr tereyağı
• 12 kedidili bisküvi
• 3 çorba kaşığı esmer şeker
• 2 çorba kaşığı limon suyu
• 3 çorba kaşığı ince çekilmiş ceviz
• 1 çay kaşığı rendelenmiş hindistancevizi
• 1 çorba kaşığı iri çekilmiş yerfıstığı
Hazırlanışı : Kedidili bisküvileri bir kaba ufalayın. Muzları soyup uzunlamasına ortadan ikiye kesin. Fırın kalıbını 1 kaşık tereyağı ile yağlayın. Soyulmuş muzları kalıba dizin.
Şeker, limon suyu, vanilya ve rendelenmiş hindistancevizini ayrı bir kapta karıştırıp muzların üzerine yayın.
Kalan tereyağını bir tavada kızdırıp bisküvi ve cevizi kavurun. Ateşten alıp muzların üzerine serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırına verip 5 dakika pişirin. Üzerine yerfıstığı serpip tatlıyı sıcak ya da ılık olarak servis yapın.
ÇİKOLATALI BAYAT EKMEK TATLISI
Malzemeler : • Yağ
• 8 dilim tost ekmeği
• 3 adet yumurta
• 600 ml süt
• 1 paket sütsüz çikolata
• 50 gram toz şeker
• 1 yemek kaşığı kakao
• 1 tatlı kaşığı tarçın
Üzeri İçin
• 4 yemek kaşığı krema
Hazırlanışı : Tost ekmeklerinin üzerine yağ sürünüz.
Dış kabuklarını kesip, ortadan üçgen olarak ikiye kesiniz.
Çikolatayı rendeleyiniz.
Derin bir kabın içerisine önce yumurtaları kırıp,tazeliklerini kontrol ettikten sonra sütü, şekeri, kakaoyu ve rendelenmiş çikolatanın yarısını ilave edip iyice çırpınız.
Bir ısıya dayanıklı fırın tepsisinin içine yağladığınız tost dilimlerini birbirlerinin üzerine gelecek şekilde diziniz.
Daha sonra ekmeklerin üstüne tarçını serpiniz.
En son olarak çırptığınız, sütlü karışımın hepsini yavaşça yağlı ekmeklerin üzerine gezdiriniz.
Önceden 185 derece de ısıttığınız fırında 35-40 dakika pişiriniz.
Tatlının pişmesine 10 dakika kala fırından çıkarıp, kalan rendelenmiş çikolatanın yarısını üzerine serpip, pişirmeye devam ediniz.
Pişen tatlıyı, tabağa aldıktan sonra üzerine krema gezdirip, sıcak olarak servis ediniz.
ÇİLEKLİ ŞEFTALİLİ MİLK SHAKE
Malzemeler : • 1/2 su bardağı yağsız süt
• 1/2 su bardağı yağsız yoğurt
• 1/2 su bardağı çilek
• 1/2 su bardağı soyulup küçük doğranmış şeftali
• 1 yemek kaşığı bal Hazırlanışı : Süt, yoğurt, çilek, şeftali ve balı blenderda iyice karıştırıp parçalayın. Makina çalışmaya devam ederken 3 ad. buz parçası ekleyin. Tekrar çalıştırın.
İki bardağa paylaştırıp hemen servis yapın.